Ekspresowy makaron z zielonym sosem w stylu pesto. Sos robię bez gotowania w kilka minut
Sosy do makaronu to temat rzeka. Bardzo lubię klasyczne zielone pesto z orzeszkami piniowymi, ale niestety, moi bliscy za nim nie przepadają. Dlatego ucieszyłem się, gdy dostałem przepis na zielony sos do makaronu.
Różnorodność sosów do makaronu pozwala w pełni dopasować je do indywidualnych preferencji smakowych, pory roku oraz czasu, który możemy poświęcić na przygotowanie domowego posiłku. Sos w stylu pesto to bardzo szybka propozycja na pyszny obiad z makaronem w roli głównej – nie wymaga długiego przygotowywania składników oraz gotowania, co sprawia, że makaron z zielonym sosem idealnie sprawdzi się m.in. jako posiłek na ciepłe i upalne dni.
Jak zrobić makaron z zielonym sosem w stylu pesto?
Zielony sos na bazie awokado przygotujesz w kilka minut. Możesz zrobić go w czasie gotowania makaronu, co sprawia, że w ekspresowym tempie przygotujesz pyszne i wartościowe pod względem odżywczym danie na obiad lub kolację.
W poniższym przepisie nie podaję dokładnej ilości świeżej bazylii oraz świeżej kolendry. Ja dodaję 3-4 garście listków bazylii i sporą garść listków kolendry, ale ilość świeżych ziół, to kwestia gustu i możesz dopasować ich proporcje do indywidualnych potrzeb. Jeżeli masz świeże oregano, to również możesz dodać je do sosu. Wielbicielom pikantnych smaków polecam dodać do zielonego sosu świeżą papryczkę chili lub płatki chili.
Przepis: Makaron z zielonym sosem
Z zielonym sosem z tego przepisu możesz podawać ulubiony makaron np. penne, spaghetti, pappardelle i fusilli.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 400 g suchego makaronu
Na sos:
- 2 dojrzałe awokado
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- cytryna
- świeża bazylia
- świeża kolendra
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronu400 g suchego makaronu ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie gotowania się wody na makaron rozpocznij przygotowywanie składników na sos.
- Przygotowywanie sosuAwokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Bazylię oraz kolendrę umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
- MiksowanieW wysokim naczyniu lub blenderze kielichowym umieść miąższ awokado, umyte i osuszone zioła, czosnek oraz oliwę z oliwek. Zmiksuj składniki. Gotowy sos dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: jeżeli chcesz, aby w sosie były widoczne kawałki ziół, to dodaj kolendrę i bazylię, gdy uzyskasz jednolitą masę z awokado, czosnku oraz oliwy. Miksuj do momentu, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję.
- Łączenie składnikówUgotowany makaron odcedź, pozostawiając kilka łyżek wody. Gorący makaron wymieszaj z zielonym sosem i wodą z gotowania makaronu – ja dodaję 3-4 łyżki.
Przydatne wskazówki do przepisu na makaron z zielonym sosem
Możesz wzbogacić smak makaronu z zielonym sosem, posypując potrawę przed podaniem siekanymi orzechami włoskimi, pistacjami lub orzechami piniowymi. Doskonale smakuje również zielony sos na bazie awokado z dodatkiem świeżego szpinaku i natki pietruszki lub natki marchewki, którymi możesz zastąpić bazylię oraz kolendrę.
Makaron z zielonym sosem możesz przygotować w wersji wegańskiej lub z dodatkiem tartego parmezanu (ewentualnie innego sera) – serem możesz zagęścić zbyt rzadki sos oraz posypać gotowe danie.
Jeśli zależy ci, żeby danie miało więcej wartości odżywczych, makaron pszenny zastąp makaronem pełnoziarnistym. Możesz również zrezygnować z dodawania oliwy z oliwek lub zmniejszyć jej ilość, ponieważ już samo awokado zawiera sporo tłuszczu.