Oszukane pyzy z bułki tartej. Pyszne kluski zrobisz ekspresowo i za grosze
Przepis na te kluski wywodzi się z PRL i czasów, kiedy nic nie mogło się zmarnować. Bułkę tartą miała wówczas każda gospodyni, ale nie ze sklepu. W każdym domu samodzielnie ścierało się czerstwe bułki i kromki chleba. Bułkę tartą wykorzystywano na różne sposoby i jeden z takich przepisów to właśnie pomysł na oszukane pyzy z bułki tartej. Oszukane, bo nie ma w nich grama ziemniaków. Dziś bułkę tartą bez trudu kupisz w każdym sklepie. To produkt, który kosztuje grosze.
Jak zrobić pyzy z bułki tartej?
Oszukane pyzy z bułki tartej to niewielkie, okrągłe kluski, które można zajadać dokładnie tak samo jak zwykłe pyzy. Do samego ciasta można dodać jeszcze odrobinę przesmażonej i wytopionej słoniny lub wędzonki, ale takimi skwarkami można także okrasić już gotowe kluski.
W przepisie jest podana ilość mąki – 2 łyżki. Jest to jednak ilość orientacyjna. Jeśli po wymieszaniu wszystkich składników ciasto daje się formować w kulki, możesz zupełnie pominąć dodatek mąki. Jeśli z robieniem kulek jest kłopot i ciasto za bardzo się klei, dodaj mąkę. Kulki najlepiej formować zwilżonymi dłońmi.
Przepis: Pyzy z bułki tartej
Przepis na tanie kluski, które można podawać jak pyzy.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 2 szklanki tartej bułki
- 2,5 szklanki mleka
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie ciasta na kluskiBułkę zalej gorącym mlekiem i odstaw na ok. 15 minut, aby dobrze nasiąknęła. W tym czasie miękkie masło ubij mikserem, aż będzie jasne i puszyste. Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do masła i dalej ubijaj na puszystą, jasną masę. Białka ubij na sztywno. Do żółtek dodaj bułkę, sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej. Wymieszaj i dodaj pianę z białek. Dopiero na tym etapie, jeśli widzisz, że może być problem z formowaniem ciasta, dodaj mąkę, ale ten składnik można pominąć.
- Gotowanie klusekZ ciasta formuj kulki wielkości orzechów włoskich. W garnku zagotuj osolona wodę. Kładź kluski na wrzątek i poczekaj, aż wypłyną. Wtedy zmniejsz gaz, przykryj garnek i gotuj kluski jeszcze kilka minut (powinny lekko urosnąć).
Jak podawać kluski z bułki tartej? Dokładnie tak samo, jakbyś podawał zwykłe pyzy. Dobrze smakują okraszone podsmażonym boczkiem albo słoniną, można je też polać masłem i posypać pietruszką. Świetnie smakują ze smażoną na złoto cebulką.
Takie kluski mogą być posiłkiem same w sobie, a można je też wykorzystać jako dodatek do obiadu. Podaj je zamiast ziemniaków do kawałka mięsa i surówki. Pyzy z bułki tartej dobrze smakują podane z różnego rodzaju sosami i gulaszami, idealnie sprawdzi się tu sos grzybowy. Kluski można zostawić na drugi dzień – bardzo dobrze smakują odgrzane i przesmażone z cebulą na patelni.