Owijam ćwiartki ziemniaków i wkładam do piekarnika. Moja rodzina uwielbia tę przekąskę

Dodano:
Łódeczki z ziemniaka Źródło: Shutterstock / alisafarov
Pieczone ziemniaki z boczkiem to danie proste, efektowne i jednocześnie obłędnie smaczne. Są nie tylko przekąską, ja czasem podaję je zamiast obiadu.

Pieczone ziemniaki z boczkiem są aromatyczne, miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Tłuszcz z boczku podczas pieczenia wytapia się i jest idealnym nośnikiem smaków. Mięso wokół ziemniaka staje się chrupiące i bardzo aromatyczne.

Jak zrobić pieczone ziemniaki z boczkiem?

Najlepiej wybrać ziemniaki przeznaczone do pieczenia (są tak często oznaczone w marketach) albo po prostu ziemniaki typu B. Do tego dania doskonale nadają się młode ziemniaki, wówczas nie trzeba ich obierać ze skórki, a jedynie dobrze wyszorować.

Ważne jest, aby ziemniaki były mniej więcej podobnej wielkości. Chodzi o to, aby upiekły się dobrze w tym samym czasie. Stąd czas pieczenia nie jest podany co do minuty – wszystko zależy od rodzaju ziemniaków i wielkości ćwiartek. Jeśli ziemniaki są bardzo duże, możesz pokroić je w ósemki (wówczas tylko potrzebujesz więcej plasterków boczku do owijania). Po 40 minutach pieczenia, można sprawdzić, czy ziemniaki są odpowiednio miękkie (np. nakłuj je patyczkiem, albo wyjąć jeden z piekarnika i sprawdzić, czy jest dobry, czy jednak potrzebuje jeszcze dopieczenia).

Przepis: Ziemniaczki w boczku

Prosty sposób na przekąskę z ziemniaków.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 8 plasterków boczku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ziemniakówZiemniaki obierz (młode tylko wyszoruj) i pokrój na ćwiartki. Oliwę wymieszaj z przyprawami, dodaj do ziemniaków i dokładnie wszystko wymieszaj. Każdą ćwiartkę owijaj w plasterek boczku i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Pieczenie ziemniakówZiemniaki piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez ok. 40-50 minut.

Takie ziemniaki są doskonałą przekąską – wystarczy podać do nich prosty sos na bazie jogurtu albo majonezu (np. czosnkowy), albo nawet zwykły keczup – i nic więcej nie potrzeba. Takie ziemniaczki świetnie sprawdzą się także jako obiad. Ja wówczas podaję je z lekką sałatką z miksu sałat, sosem winegret i tym, co akurat mam pod ręką (np. pomidorkami, ogórkami czy serem feta i czerwoną cebulką).

Ziemniaczki w tej wersji można również zabrać na grilla. Jednak wówczas, aby nieco skrócić czas pieczenia, można je wcześniej obgotować i dopiero wówczas kroić na ćwiartki, przyprawiać, owijać boczkiem i kłaść na ruszt. W takiej wersji będą gotowe 10 minut – wówczas wystarczy poczekać, aż z boczku wytopi się tłuszcz i całość ładnie się zrumieni.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...