Wiosną mizerię robię tylko w ten sposób. Wygląda i smakuje nieziemsko
Mizeria kiedyś była kojarzona wyłącznie z latem, bo właśnie wtedy pojawiały się ogórki. Teraz można ją robić w zasadzie przez cały rok, bo tak też dostępne są ogórki. Wprawdzie nie zawsze są tak smaczne, jak ogórki gruntowe, ale jednak wciąż orzeźwiające i chrupiące. Wiosną warto dodać do obiadowej surówki produkty, które podniosą jej smak i apetyczny wygląd.
Czy trzeba obierać ogórki na mizerię?
Kwestia obierania ogórków na mizerię to rzecz indywidualna, jednak w dużej mierze zależy też od samych ogórków. Gdy są młode i mają cienką skórkę, nie trzeba ich obierać. Gdy jednak skórka ogórków jest już nieco grubsza lub ma dużo brodawek, lepiej ją usunąć. Skórkę powinny też z pewnością usunąć osoby, które często cierpią na niestrawność. Skórka jest bowiem trudniej trawiona niż sam miąższ ogórka.
Obierając ogórki, warto zwrócić uwagę na to, z której strony najlepiej zacząć je obierać. Otóż ogórki obieramy począwszy od jaśniejszego końca. A to dlatego, że ciemny koniec ogórka zwykle jest gorzkawy. Zaczynając więc obieranie warzywa od tej strony, moglibyśmy przenieść goryczkę na cały ogórek.
Jak zrobić wiosenną mizerię?
Wiosna jakoś wyjątkowo kojarzy mi się z rzodkiewkami i cebulką dymką, dlatego też często wzbogacam nimi mizerię. Dzięki temu ma bardziej wyrazisty smak i wygląda bardzo apetycznie.
Przepis: Wiosenna mizeria
Surówka z ogórka, rzodkiewki, dymki i koperku z jogurtem
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 60 w każdej porcji
Składniki
- 2 ogórki sałatkowe
- kilka rzodkiewek
- 1 cebulka dymka
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz, cukier
- 100 g jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
- Krojenie warzywOgórek umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w cienkie półplasterki. Rzodkiewki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulkę dymkę oczyść, posiekaj razem ze szczypiorkiem. Koperek opłucz, posiekaj.
- Wykańczanie mizeriiPokrojone składniki mizerii umieść w salaterce. Oprósz solą, pieprzem i cukrem, wymieszaj. Dodaj jogurt i koperek, wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku.
Najlepsze dodatki do mizerii
Klasycznymi składnikami mizerii są: ogórki, śmietana, sól i pieprz. Jednak coraz więcej osób ze względów dietetycznych zastępuje śmietanę jogurtem naturalnym. W charakterze sosu można też użyć maślanki, kefiru albo rzadszego, kremowego twarożku. Niektórzy dosładzają mizerię cukrem lub zakwaszają sokiem z cytryny albo octem. Popularnym dodatkiem do mizerii jest też koperek lub szczypiorek. Jednak zamiast tej zieleniny do mizerii można dodać np. posiekany czosnek niedźwiedzi czy listki mięty. Z mizerią dobrze też harmonizuje cebula, cebulka dymka, a także czosnek. Zaostrzą one smak dodatku i podkręcą jego aromat.