Roladki z omleta robię dosłownie chwilę. Trudno o lepszą przekąskę
Czy wy też, tak jak ja, lubicie zawijać i rolować, czyli robić pyszne roladki? Ja uwielbiam, bo mam wrażenie, że zamiast zwykłej potrawy, otrzymuję wykwintną. Roladki nie tylko łatwo się je, ale też doskonale wyglądają. Robię je na różne okazje i bez okazji. Doskonale sprawdzają się jako danie obiadowe, na kolację, a także na przekąskę. Oczywiście wszystko zależy od tego, z czego je zrobimy. Dziś chcę wam zaproponować lekkie roladki przekąskowe przygotowane z omleta. Prawda, że wyglądają apetycznie?
Jak zrobić omlet?
Omlet to proste danie robione z jajek. Zwykle serwuje się go na śniadanie, choć można też na kolację, a nawet na obiad. Wszystko zależy od tego, jak i z czym podacie omlet. Najszybszy omlet to po prostu jajka rozkłócone z solą i pieprzem, usmażone na patelni z tłuszczem niczym naleśnik. Można też jednak zrobić bardziej puszysty omlet. W tym celu białka trzeba ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i połączyć ją delikatnie z żółtkami. Można też dodać do masy jajecznej łyżkę mąki, która nieco utrwali strukturę omleta. Tak przygotowaną masę smaży się na patelni z odrobiną masła.
Jedną i drugą wersję omleta można też jednak upiec w piekarniku. W tym celu blachę z piekarnika lub mniejszą należy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę. Omlet piecze się ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. W ten sposób warto przygotować dużą porcję omleta, który doskonale nadaje się np. na roladę lub małe roladki.
Przepis na przekąskowe roladki z omleta
Omlet na roladki robię w najprostszy sposób. Jednak masę jajeczną wzbogacam ziołami, dzięki czemu przekąska ma ciekawszy smak.
Przepis: Roladki z omleta
Roladki z ziołowego omleta owinięte wędzonym boczkiem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 140 w każdej porcji
Składniki
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki
- 2 gałązki świeżej bazylii, ewentualnie natka pietruszki, czosnek niedźwiedzi
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie omletówJajka wybij do miseczki. Dodaj trochę soli i pieprzu, rozkłóć je przy użyciu widelca. Wymieszaj z mąką i posiekanymi listkami bazylii. Na niedużej patelni rozpuść trochę masła. Wylej 1/4 masy jajecznej i usmaż omlet. W ten sam sposób usmaż jeszcze 3 omlety.
- Formowanie roladekPlastry boczku lekko zrumień na suchej patelni. Każdy omlet przekrój na pół. Z każdej połówki omleta uformuj roladkę, owiń ją plasterkiem boczku i zepnij wykałaczką.
Wskazówka: Jeśli użyjesz boczku parzonego, możesz go nie podsmażać przed zawinięciem omleta. Ewentualnie roladki z omleta i boczku można 5 minut podgrzewać w piekarniku o temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Inne wersje roladek z omleta
Moje roladki z omleta są bardzo proste, bo nie mają farszu, a są jedynie owinięte boczkiem. Jednak oczywiście przed zwinięciem omlet warto też posmarować np. twarożkiem z dodatkiem ziół czy czosnku. Dobrze też sprawdzi się pasta np. z oliwek czy suszonych pomidorów. Roladki z omleta zamiast boczkiem można owinąć plastrem dojrzewającej lub gotowanej szynki. Oczywiście można je też po prostu spiąć wykałaczką.