3 proste marynaty do kurczaka: pikantna, słodko-kwaśna i czosnkowo-ziołowa. Odkryj moje przepisy
Przygotowując udka, filety i skrzydełka z kurczaka na grilla, a także mięso drobiowe do piekarnika lub na patelnię, marynuję je w oliwie z oliwek oraz kilku dodatkach, dzięki którym mięso drobiowe nie wysycha podczas obróbki termicznej i zyskuje wyjątkowy smak.
Jak zrobić marynatę do kurczaka?
Podstawą każdej marynaty jest baza, dzięki której można zapobiec nadmiernemu wysychaniu mięsa w czasie pieczenia, smażenia i grillowania. Tradycyjnie marynaty do mięs przygotowuje się na bazie oliwy z oliwek lub oleju, który może być poddawany obróbce termicznej, nabiału (np. maślanka, mleko), miodu, soków owocowych (np. sok z cytryny, sok pomarańczowy, sok jabłkowy), napojów gazowanych (np. napojów typu cola) oraz alkoholi (np. białe lub czerwone wino, piwo, burbon, koniak).
Dobór przypraw i dodatków można dopasować do indywidualnych potrzeb. Najczęściej do marynowania mięsa stosowane są m.in. świeże i suszone zioła, papryka ostra i słodka, papryka wędzona, jałowiec, czosnek. Poniżej znajdziesz przepisy na wypróbowane przeze mnie marynaty do kurczaka, w których możesz również marynować indyka.
Przepis: Pikantna marynata do kurczaka
Drobiowe mięso w pikantnej marynacie to idealny pomysł nie tylko na grilla.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Łączenie składnikówOstry ketchup, miód i oliwę z oliwek przełóż do dużej miski. Oliwę z oliwek możesz zastąpić olejem rzepakowym lub innym olejem, który jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Porada: do marynowania doskonale nadaje się zalewa olejowa z suszonych pomidorów oraz olej lub oliwa aromatyzowana ziołami, czosnkiem i chili. Dodaj czosnek, starty korzeń imbiru, płatki chili, czerwoną paprykę, oregano, rozmaryn i sól. Wymieszaj składniki marynaty.
- Marynowanie mięsa1 kg udek, filetów lub skrzydełek umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przełóż mięso do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj. Zamarynowane mięso drobiowe przykryj folią spożywczą i wstaw na 4-6 godzin do lodówki. Możesz marynować kurczaka dłużej, co sprawi, że mięso zyska bardziej intensywny smak i aromat.
Przepis: Słodko-kwaśna marynata do kurczaka
Kurczak w marynacie słodko-kwaśnej jest bardziej miękki i soczysty po zdjęciu z grilla, usmażeniu lub upieczeniu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 375 ml kefiru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Cytrynę umyj, sparz wrzątkiem i wyciśnij sok. Odmierz potrzebną ilość białego wytrawnego wina i soku z cytryny. Wino możesz zastąpić sokiem jabłkowym lub sokiem pomarańczowym.
- Łączenie składnikówWlej do dużej miski białe wino, sok z cytryny, sos sojowy i oliwę z oliwek. Dodaj miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, czerwoną paprykę, rozmaryn, sól oraz świeżo zmielony pieprz do smaku.
- Marynowanie mięsa1 kg udek, filetów lub skrzydełek umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Wymieszaj mięso z marynatą, przykryj mięso folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4-6 godzin. Możesz marynować kurczaka dłużej, co sprawi, że mięso zyska bardziej intensywny smak i aromat.
Przepis: Czosnkowo-ziołowa marynata do kurczaka
Czosnkowo-ziołowa marynata sprawia, że mięso z kurczaka staje się bardziej delikatne i soczysty po przyrządzeniu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 375 ml kefiru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Odmierz potrzebną ilość kefiru. Kefir możesz zastąpić maślanką lub kwaśnym (zsiadłym) mlekiem.
- Łączenie składnikówWlej kefir do dużej miski. Dodaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, sól oraz świeżo zmielony pieprz do smaku. Wymieszaj składniki marynaty.
- Marynowanie mięsa1 kg udek, filetów lub skrzydełek umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Wymieszaj mięso z marynatą, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4-6 godzin. Możesz marynować kurczaka dłużej, dzięki czemu mięso zyska bardziej intensywny smak i aromat.
Wskazówka: aby dobrze wymieszkać mięso z każdą z powyższych marynat, możesz przełożyć kawałki kurczaka i marynatę do woreczka strunowego, co ułatwia rozprowadzenie marynaty bez brudzenia rąk.
Porada: jeżeli chcesz użyć marynaty do całego kurczaka, to przygotuj ją z podwójnej porcji składników – średniej wielkości kurczak waży około 2 kg. Całego kurczaka dokładnie natrzyj marynatą z wierzchu oraz wewnątrz (po usunięciu pozostałości wnętrzności i dokładnym umyciu mięsa w środku).
Przygotowanie marynowanego kurczaka do obróbki termicznej
Zamarynowane mięso drobiowe wyjmij z lodówki na około 1 godzinę przed obróbką termiczną, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej. Zanim przystąpisz do smażenia, pieczenia lub grillowania mięsa, zdejmij nadmiar marynaty z jego powierzchni. Nie wyrzucaj resztek marynaty – smaruj nimi wierzch mięsa w czasie przygotowywania na patelni, w piekarniku lub na grillu.
Przepisy na powyższe marynaty możesz dowolnie modyfikować, dodając np. przyprawę do drobiu oraz ulubione zioła np. bazylię, tymianek, majeranek i kolendrę. Doskonale smakuje również mięso drobiowe, które jest marynowane z dodatkiem suszonych pomidorów i cebulki dymki.