Zalewam rzodkiewki płynem i po kilku dniach mam najlepszą przekąskę pod słońcem
Choć rzodkiewki można kupić przez cały rok, to jednak najbardziej kojarzą się z wiosną. To szybko rosnące warzywo wiosną pojawia się w zasadzie jako pierwsze. Ci co mają ogródek chętnie je sieją, bo jest bezproblemowe w uprawie. A świeżo zebrane rzodkiewki są najsmaczniejsze. Wtedy bowiem są soczyste, chrupiące i pełne smaku. Doskonałe na przekąskę, do kanapek czy do twarożku. Większość osób jada to warzywo wyłącznie na surowo, jako przekąskę. Jednak można też z niego zrobić pyszną kiszonkę.
Wartość odżywcza rzodkiewek
Rzodkiewki składają się głównie z wody, w związku z czym są warzywem niskokalorycznym. 100 g dostarcza tylko ok. 17 kcal. Mają też niski indeks glikemiczny, więc mogą po nie sięgać osoby chore na cukrzycę. Rzodkiewki odznaczają się dużą zawartością błonnika, witaminy C i potasu. Zawierają też przeciwutleniacze, które chronią przed nowotworami, a także składniki antybakteryjne. Nie są jednak wskazane w diecie lekkostrawnej. Mogą bowiem podrażniać żołądek, powodować skurcze i wzdęcia. Powinny ich unikać osoby cierpiące na: zespół jelita wrażliwego, zapalenie wątroby, chorobę wrzodową przewodu pokarmowego i uczulone na rzodkiewkę.
Jak zrobić kiszone rzodkiewki?
Do kiszenia należy przeznaczyć zdrowe i jędrne rzodkiewki. Tylko wtedy warzywo ma szansę być smaczne po ukiszeniu. A jak smakują kiszone rzodkiewki? Podobnie jak kiszone ogórki, czyli są chrupiące i pyszne.
Przepis: Kiszone rzodkiewki
Rzodkiewki kiszone w naturalnej zalewie solankowej
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 20 w każdej porcji
Składniki
- 4 pęczki rzodkiewek
- 1/2 l przegotowanej letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- 4 ząbki czosnku
- kawałek korzenia chrzanu
- 2 gałązki kopru (może być suszony)
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
Sposób przygotowania
- Oczyszczanie i układanie rzodkiewekRzodkiewki oczyść z liści i korzonków, dokładnie umyj, osącz. Do każdego z dwóch słoiczków włóż po 2 przekrojone ząbki czosnku, po gałązce kopru, a także po kawałku chrzanu, po 3 ziarna ziela i 2 ziarna pieprzu. W słoiczkach ułóż ciasno rzodkiewki.
- Zalewanie solanką i kiszenieZ wody i soli przygotuj solankę. Zalej nią rzodkiewki, tak by były przykryte. Przykryj je dociskaczem, a potem nałóż pokrywkę i zakręć. Słoiki z rzodkiewkami pozostaw w temperaturze pokojowej na 3-6 dni. Po tym czasie powinny być ukiszone.
Wskazówka: Kiszone rzodkiewki są gotowe po 3-5 dniach. Jednak by były mocniej ukiszone warto je trzymać tydzień w temperaturze pokojowej. Po tym czasie warto umieścić je w lodówce, by zatrzymać proces kiszenia i zapobiec psuciu się kiszonki.
Czy rzodkiewki można kisić przez cały rok?
To pytanie samo przychodzi do głowy, gdy myśli się o rzodkiewkach. Wszak warzywo to w ostatnich latach jest dostępne przez cały rok. Poza sezonem pochodzi z upraw szklarniowych, ale też jest smaczne. Czy więc o każdej porze roku można zakisić rzodkiewki? Niestety, ta sztuka najlepiej udaje się wiosną i latem, czyli wtedy, gdy jest ciepło. By zaszedł proces fermentacji potrzebna jest bowiem odpowiednio wysoka temperatura. Co prawda słoiczki z rzodkiewkami można ustawić blisko kaloryfera, jednak rzodkiewki, a także inne warzywa ukiszone w naturalnych warunkach są o wiele smaczniejsze. Tu spore znaczenie ma naturalna mikroflora znajdująca się w powietrzu. W ciepłych miesiącach jest ona nieco inna, niż w zimnych.