Odkryj ten wiosenny przysmak. Zrób go do słoika i wykorzystaj do makaronu i na kanapki
Czosnek niedźwiedzi to jedna z najbardziej znanych, jadalnych, rosnących dziko w Polsce roślin. Wiosną kupuję go na pęczki i przygotowuję rewelacyjne pesto. Z czosnku niedźwiedziego można zrobić wiele innych rzeczy, w tym czosnkowe masło, twarożki czy sosy jogurtowe, ja jednak zawsze na pierwszym miejscu stawiam to pikantne i bardzo zdrowe pesto.
Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego?
Aby zrobić pesto, potrzebujesz przede wszystkim świeżych liści czosnku niedźwiedziego. Trzeba jednak pamiętać, że roślina jest w Polsce pod częściową ochroną. Ja kupuję swój czosnek niedźwiedzi z zaprzyjaźnionego gospodarstwa ekologicznego, wiosną warto charakterystycznych pęczków liści szukać na lokalnych bazarkach i ryneczkach – wiele osób ma czosnek niedźwiedzi posadzony w ogrodzie.
Podaję przepis na najprostsze pesto z dodatkiem orzechów włoskich i oleju rzepakowego – trzeba jednak pamiętać, że musi to być dobrej jakości olej z pierwszego tłoczenia. Można tu też wykorzystać olej lniany lub dobrą oliwę z oliwek. Jeśli chcesz, do pesto można także dodać parmezan – wówczas do składników dorzuć ok. 50 gramów tartego parmezanu. Osobiście bardzo lubię pesto z czosnku niedźwiedziego właśnie z orzechami włoskimi, ale możesz wykorzystać także orzechy piniowe, jak w tradycyjnym pesto.
Przepis: Pesto z czosnku niedźwiedziego
Pikantne pesto idealne do makaronów i na kanapki.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 pęczek liści czosnku niedźwiedziego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówLiście czosnku umyj i posiekaj na mniejsze kawałki. Orzechy upraż na suchej patelni.
- Robienie pestoWszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na gładko.
Gotowe pesto należy przełożyć do czystego słoiczka i przechowywać w lodówce (można ok. tygodnia).
Do czego wykorzystać pesto z czosnku niedźwiedziego?
Pesto z czosnku niedźwiedziego można wykorzystywać tak, jak tradycyjne pesto. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronów, ja bardzo lubię smarować nim kanapki albo grzanki. Łyżkę pesto można dodać do twarogu i po wymieszaniu powstaje doskonały, czosnkowy twarożek na kanapki. Takie pesto można też wymieszać z miękkim masłem, aby uzyskać pyszne masło czosnkowe.