Zamiast mielonych robię pulpety z piekarnika. Dodaję do nich ten składnik i chudnę w oczach
Wiosna to czas, gdy wiele z nas zaczyna myśleć o tym, by zgubić kilka kilogramów. Niestety nie da się tego zrobić bez zmiany diety i nawyków żywieniowych. Ja jednak nie jestem zwolenniczką drastycznych diet, bo nie służą one zdrowiu. Zdecydowanie wolę ulepszać potrawy i zmieniać sposób ich przyrządzania, tak by były mniej tuczące. Jednym z takich pomysłów jest zastąpienie smażonych kotletów mielonych pulpetami pieczonymi w lekkim sosie. Danie jest lekkostrawne, pyszne i chętnie zjada je cała rodzina. To też wielki plus, bo nie muszę gotować oddzielnych potraw dla siebie.
Pomysły na lekkie potrawy z mięsa mielonego
Choć mięso mielone w polskiej kuchni kojarzy się głównie z kotletami mielonymi, to można z niego przyrządzić o wiele zdrowsze potrawy. W pierwszej kolejności wystarczy zrezygnować z panierki i smażenia, by otrzymać lekkostrawne i mniej tłuste danie. W ten sposób można przyrządzić np. pulpety, klopsiki. Smaku doda im sos, który wcale nie musi być bardzo kaloryczny. Wystarczy, że zalejesz mięsne kulki sosem pomidorowym albo jogurtowo-czosnkowym, a danie nabierze doskonałego smaku bez zbędnych kalorii.
Warto też wybrać drobiowe mięso mielone, a do masy dodać np. płatki owsiane lub otręby. Składniki te są bogate w błonnik, który przyspiesza przemianę materii. Zdrowym dodatkiem do mięsa mielonego są też warzywa. Wzbogacają bowiem danie w witaminy i błonnik, a przy tym są niskokaloryczne. Startymi możesz więc urozmaicić mięsne kulki albo pokrojone warzywa przesmażyć z mielonym mięsem i podać np. do ryżu. Pomysłów na mięso mielone w zdrowszej wersji jest naprawdę dużo.
Jak zrobić odchudzające pulpety?
Ważnym dodatkiem do moich pulpetów są otręby pszenne. Tak naprawdę nie dostarczają nam kalorii, bo nie są trawione. Działają jednak w przewodzie pokarmowym, jak miotełka i przyspieszają chudnięcie.
Przepis: Pulpety z piekarnika
Drobiowe pulpety z otrębami zapiekane w sosie jogurtowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 2 łyżki tartej bułki
- pieprz ziołowy
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- natka pietruszki lub koperek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy na pulpetyDo mielonego mięsa dodaj jajko, otręby, tartą bułkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a także trochę soli i pieprzu. Dokładnie wyrób mięsną masę.
- Formowanie pulpetów i przygotowanie sosuZ mięsnej masy formuj w dłoniach nieduże pulpety. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Podlej je sosem z jogurtu, bulionu, musztardy i czosnku. Oprósz solą i pieprzem.
- Pieczenie pulpetówNaczynie z pulpetami przykryj. Całość piecz ok. 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Przed podaniem posyp danie posiekaną zieleniną.
Z czym podać lekkostrawne pulpety?
Osoby, którym zależy na zdrowym odżywianiu, mogą zjeść klopsiki z brązowym ryżem, z kaszą gryczaną lub jęczmienną albo z makaronem razowym. Dopełnieniem posiłku powinna być surówka z lekkim sosem z oliwy z oliwek, np. surówka z białej kapusty, surówka z marchewki czy z pomidorów.