Zawijam w ciasto francuskie i piekę. To moja ulubiona przekąska po świętach
Biała kiełbasa to jeden z produktów obowiązkowych na wielkanocnym stole. Podaje się ją do żurku, a także gotowaną czy pieczoną z aromatycznymi dodatkami. Co jednak zrobić z białą kiełbasą, która została po świętach? Można ją przerobić na coś w zupełnie innym stylu, nie kojarzącym się wcale ze świętami. A mianowicie na przekąskę, którą można zjeść oglądając np. film. Warunek jest jednak jeden – kiełbasa musi być świeża, bez żadnych oznak zepsucia. W tym momencie możecie w ten sposób przetworzyć zapas białej kiełbasy z zamrażarki.
Jak długo można przechowywać białą kiełbasę?
Na święta kupujemy kiełbasę białą surową lub parzoną. Ta pierwsza niestety ma bardzo krótki okres przydatności do spożycia. W lodówce nie powinno się jej trzymać dłużej niż 2 doby. Sparzenie białej surowej kiełbasy wydłuża jej przydatność do 4 dni. Tyle też można przechowywać w lodówce kupioną, parzoną białą kiełbasę. Jeśli zaś macie zdecydowanie za dużo białej kiełbasy i wiecie, że nie zdążycie zjeść jej w ciągu kilku dni, nadwyżkę od razu zamroźcie. Surowa czy parzona, poleży w zamrażarce do 6 miesięcy.
Jak zrobić przekąskę–paszteciki z białą kiełbasą?
Do przygotowania tej przekąski możecie wykorzystać białą kiełbasę surową lub parzoną. Surową warto jednak wcześniej sparzyć w gorącej wodzie.
Przepis: Przekąska – paszteciki z białą kiełbasą
Paszteciki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 110 w każdej porcji
Składniki
- 4 białe parzone kiełbaski
- 1 małe opakowanie ciasta francuskiego
- 4-5 łyżek ostrego ketchupu
- 50 g żółtego sera
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Przygotowanie przekąskiCiasto francuskie pokrój na pasy, takiej długości i szerokości, by można było w nie zawinąć jedną białą kiełbasę. Każdy pas ciasta posmaruj wokół rozkłóconym jajkiem, a środek posmaruj ketchupem i posyp startym serem. Połóż na nim kiełbasę, owiń ją ciastem, dokładnie zlep brzegi.
- Pieczenie pasztecikówKiełbasę zawiniętą w ciasto pokrój w plastry o szerokości ok. 2 cm. Ułóż je na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem. Piecz 12-15 minut w 210 stopniach Celsjusza.
Wskazówki dotyczące przygotowania przekąski z białą kiełbasą
Oto kilka wskazówek dzięki którym przekąska z białej kiełbasy będzie jeszcze smaczniejsza:
- Jeśli chcesz przygotować paszteciki z białej, surowej kiełbasy, wcześniej ją sparz. Czas pieczenia ciasta francuskiego jest bowiem na tyle krótki, że mięso z kiełbasy mogło by pozostać surowe. By sparzyć surową białą kiełbasę, wystarczy zagotować wodę z przyprawami, np. z listkiem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i pieprzu, ząbkami czosnku i cebulą. Zagotowaną wodę należy zdjąć z palnika i włożyć do płynu ponakłuwaną, białą kiełbasę. Garnek należy przykryć i trzymać w nim kiełbasę ok. 15 minut.
- By kiełbasa tworzyła jedność z ciastem, ciasto przed owinięciem nim kiełbasy można posmarować rozkłóconym jajkiem lub samym białkiem.
- Kiełbasy owiniętej ciastem francuskim można nie kroić na porcje przed pieczeniem. Można upiec ją w całości i poporcjować po upieczeniu.
- Smak przekąski doskonale podniosą ostre sosy, np. pomidorowy, paprykowy.