Z białej kiełbasy robię pyszne klopsiki. W takiej formie dodaję do żurku
Czasem nie trzeba wiele zachodu, aby zwykłe danie zyskało zupełnie nowy wymiar. Tak jest z klopsikami z białej kiełbasy, które możesz podać razem z tradycyjnym żurkiem albo białym barszczem. Tak zaserwowana zupa wygląda niezwykle elegancko, a klopsiki zachwycą twoich gości.
Jak zrobić klopsiki z białej kiełbasy?
Ten sposób na białą kiełbasę podpatrzyłam u kucharza Leszka Wodnickiego, półfinalisty drugiej edycji polskiego programu MasterChef. To prosty patent na to, aby podać białą kiełbasę w zupełnie nowej odsłonie, a raczej formie. Aby zrobić klopsiki, potrzebujesz surową, białą kiełbasę dobrej jakości i najprostsze dodatki, które podkręcą smak. Nie potrzeba tu już dodawać ani jajek, ani bułki, ani mąki.
Przepis: Klopsiki z białej kiełbasy
Nietypowy sposób na podanie białej kiełbasy.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 3 białe kiełbasy
- 4 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 4 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Robienie klopsików
Klopsiki z białej kiełbasy możesz wzbogacić również innymi dodatkami. Jeden z pomysłów Leszka Wodnickiego to takie klopsy z dodatkiem zielonych, posiekanych oliwek. Ja robiłam klopsiki z odrobiną chrzanu i posiekaną rzeżuchą. Ale będą tu pasowały także inne zioła czy drobno posiekane warzywa.
Klopsiki z białej kiełbasy możesz także podać jako osobne danie. Wówczas jednak warto je usmażyć w panierce. Wtedy klopsiki obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smaż na złoto na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Klopsiki nie powinny być zbyt duże, aby mięso w środku nie było surowe. Takie klopsiki smażone w panierce możesz podać w towarzystwie majonezu albo sosu tatarskiego, z ulubioną sałatką i ziemniakami.
Klopsiki można podać na wielkanocne śniadanie czy świąteczny obiad, ale mogą też być pomysłem na to, jak wykorzystać białą kiełbasę, której nie zużyjesz w święta. Surową białą kiełbasę można zamrozić – jeśli planujesz z niej zrobić klopsy, możesz od razu mrozić mięso wyjęte z osłonek.