Z kwiatów forsycji robię żółty napój witaminowy. Wystarczy zmiksować cztery składniki
Trwa sezon na forsycję. Żółte, charakterystyczne kwiaty są ozdobą przydomowych ogrodów i osiedlowych klombów, ale warto przypominać, że są jadalne i bardzo zdrowe. Ja lubię ze świeżych kwiatów forsycji zrobić żółty, pełen witamin koktajl.
Jak zrobić napój z kwiatów forsycji?
Forsycjowe smoothie to żółty koktajl z dodatkiem egzotycznych owoców: bananów i mango. Ja do swojego napoju dodaję mleko migdałowe, ale może to być także woda albo np. jogurt naturalny czy sok jabłkowy.
Przepis: Koktajl z bananów i forsycji
Żółte smoothie z wiosennymi kwiatami.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 banan
- 1 mango
- 1 szklanka mleka migdałowego
- garść świeżych kwiatów forsycji
Sposób przygotowania
- Robienie napojuZmiksuj wszystkie składniki na gładko. Napój podawaj udekorowany listkiem mięty lub kwiatami forsycji.
Przepis potraktuj jako inspirację, bo do swojego koktajlu możesz dodać inne składniki (dorzuć garść płatków owsianych i będziesz mieć pożywny napój, który śmiało możesz potraktować jako śniadanie). Kwiaty forsycji będą także pasowały do smoothie z zielonych warzyw i owoców (np. szpinaku, jabłek, selera naciowego oraz kiwi) czy koktajli z owoców jagodowych (np. malin albo czarnych jagód).
Jakie właściwości ma forsycja?
Kwiaty forsycji warto dodawać nie tylko do koktajli – idealnie nadają się do sałatek, na kanapki, ale też do dekoracji potraw, zarówno tych na słodko, jak i tych wytrawnych. Kwiaty forsycji są cenione przede wszystkim względu na dużą zawartość rutyny. Prof. Karolina Jakubczyk z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego na swoim blogu FitoScience tak pisze o kwiatach forsycji: „Forsycja jest bardzo dobrym źródłem rutyny (rutozydu) należącego do bioflawonoidów, zawartego w wielu popularnych suplementach diety. Kwiaty zawierają więcej tego fitozwiązku niż liście, osiągając nawet do 3% ogólnej masy rośliny. Rutyna uszczelnia naczynia krwionośne, wykazuje działanie przeciwutleniające czy przeciwzapalne oraz chroni witaminę C przed szybką degradacją”. Dlatego po forsycję warto sięgać w sezonie wiosennego przesilenia: będzie idealnym wsparciem odporności i może śmiało zastąpić popularne suplementy z rutyną.