Na święta zamiast nóżek zrobię galaretę drobiową z jajkami. Będzie o wiele zdrowiej
Zimne nóżki wieprzowe są bardzo smaczne, ale też niestety bardzo kaloryczne. Zawierają bowiem sporo niezdrowego tłuszczu, a przy okazji też cholesterolu. O wiele zdrowszą wersją wytrawnej galarety, jest galareta drobiowa. Warto do niej dorzucić gotowane warzywa i jajka, by przekąska była pożywniejsza i zyskała na wyglądzie.
W czym przygotować wytrawną galaretę?
Wytrawną galaretę można przygotować np. w miseczce czy salaterce, a po stężeniu wyjąć ją na talerz i pokroić na porcje. Inną opcją jest przygotowanie galarety w porcjach dla jednej osoby. Można je nastawić w małych miseczkach, szklankach, a nawet w pojemniczkach po jogurcie. Wtedy do każdego naczynia trzeba nałożyć podobną ilość składników i zalać je tężejącą galaretą.
Przepis na galaretę drobiową z jajkami
Mięso drobiowe i warzywa najlepiej jest ugotować w bulionie warzywnym, dzięki czemu galareta będzie pełna smaku.
Przepis: Galareta drobiowa
Galareta drobiowo-warzywna z dodatkiem jajek
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 3/4 l bulionu warzywnego
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 2 marchewki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki żelatyny
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Namaczanie żelatyny, gotowanie mięsa i marchewkiŻelatynę namocz w 1/4 szklanki zimnego bulionu. Mięso opłucz, marchewkę obierz, opłucz. Mięso i marchewkę zalej bulionem warzywnym, zagotuj. Gotuj na niedużym ogniu ok. 20 minut.
- Rozdrabnianie składnikówUgotowane mięso i marchewkę wyjmij z wywaru. Mięso pokrój w sporą kostkę, a marchewkę w drobną.
- Przygotowanie galaretyWywar przecedź przez sito wyłożone gazą. Dodaj do niego namoczoną żelatynę, mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Wywar dopraw do smaku, wystudź.
- Wykańczanie galaretyJajka obierz, każde przekrój na połowę. Ułóż je na dnie salaterki przekrojem w dół. Zalej je częścią wywaru z żelatyną, zastudź. Potem na galaretę wysyp część marchewki, pokrojone mięso, resztę marchewki i posiekaną natkę. Całość zalej gęstniejącą galaretą. Naczynie z galaretą wstaw do lodówki na kilka godzin.
Jak wyjąć z formy i podawać galaretę drobiową?
By zastudzoną galaretę wyjąć bez problem z formy, całość trzeba na 10-15 sekund wstawić do ciepłej wody. Należy jednak uważać, by woda nie nalała się do naczynia. Po tym czasie galareta znajdująca się przy ściance naczynia upłynni się i łatwo można ją będzie wyjąć z formy. Najlepiej zrobić to przykrywając talerzykiem formę z galaretą i obracając całość do góry nogami.
Dużą galaretę czy też małe porcje galarety najlepiej zaserwować na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty. Można też ułożyć je na płaskim talerzu, a potem obsypać np. pokrojoną w kostkę, gotowaną marchewką lub zblanszowanym, mrożonym groszkiem.
Galaretę warto też obłożyć cząstkami cytryny, tak by każdy użyć jej do skropienia przekąski. Zamiast sokiem z cytryny, galaretę można też skropić octem np. jabłkowym, winnym.