Połączyłam te dwa składniki na patelni – efekt zamurował całą rodzinę. Przepis na ekspresowe danie
Dania z patelni oznaczają zwykle coś chrupiącego i szybkiego do przygotowania. I dokładnie taką potrawę proponujemy wam dzisiaj. Do jej przygotowania wykorzystamy dwa bardzo popularne i łatwo dostępne produkty. Będą to ziemniaki i pieczarki. Potrawę tę możecie podać jako bezmięsny obiad lub serwować np. do pieczonego mięsa.
Jak podnieść smak dania z pieczarkami?
Pieczarki to najpopularniejsze grzyby w naszej kuchni. Są dostępne przez cały rok i to po przystępnych cenach. Może nie są tak aromatyczne, jak grzyby leśne, jednak kilka dodatków sprawi, że będą bardzo smaczne. Do potraw z pieczarkami zawsze warto dodać podsmażoną cebulę. Jej słodkawy smak doskonale komponuje się z pieczarkami. Można ją też połączyć z czosnkiem lub zastąpić ją czosnkiem. Danie będzie równie smaczne. Do potraw z grzybami doskonale pasują też zioła, zwłaszcza natka pietruszki, tymianek i rozmaryn.
Potrawy z pieczarkami warto też doprawić sosem sojowym, sokiem z cytryny, winem czy ostrą papryką. Jeśli zaś chcecie otrzymać grzyby w kremowym sosie koniecznie sięgnijcie po śmietankę i wyrazisty w smaku ser, np. parmezan.
Jak zrobić pieczarki z ziemniakami z patelni?
Pieczarki to grzyby zasadniczo nie wymagające obierania. Dlatego danie z ich dodatkiem robi się naprawdę szybko.
Przepis: Pieczarki smażone z ziemniakami
Danie z patelni z pieczarek i ziemniaków
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 175 w każdej porcji
Składniki
- 400 g małych pieczarek
- 400 g ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie pieczarek i ziemniakówPieczarki dokładnie opłucz, osącz. Młode ziemniaki dokładnie wyszoruj i opłucz. Starsze obierz, opłucz i pokrój np. w dużą kostkę.
- Smażenie składnikówNa patelni rozgrzej olej, wsyp ziemniaki. Smaż je kilka minut często mieszając, aż ładnie się zrumienią. Wtedy dodaj na patelnię łyżkę masła i posiekany czosnek, całość chwilę przesmaż. Dodaj pieczarki, trochę tymianku, soli i pieprzu i smaż całość 8-10 minut (aż ziemniaki będą miękkie), często mieszając. Dopraw do smaku.
Wskazówka: danie to będzie jeszcze smaczniejsze, gdy w sezonie przygotujesz je z młodych ziemniaków. Zrobisz je też wtedy o wiele szybciej.
Czy ziemniaki trzeba wcześniej gotować?
Obgotowanie ziemniaków przed smażeniem skróci czas obróbki termicznej na patelni. Jednak trzeba przyznać, że ziemniaki będą miały nieco inny smak i konsystencję. Zamiast więc je gotować, lepiej pokroić na mniejsze kawałki, np. w kostkę, w słupki czy w plasterki.