Zielone roladki na pierwszy dzień wiosny. Potrzebujesz tylko 3 składników
Pierwszy dzień wiosny, to niby dzień jak co dzień, ale jednak jest trochę przełomowy. Nawet, gdy za oknem jeszcze zimno, cieszymy się na myśl o coraz cieplejszych dniach i słońcu. A jak wiosna, to zieleń. Dokładnie taka, jak w naszych wiosennych roladkach z ogórka. Możecie je zrobić dziś na przekąskę, a nawet podać na śniadanie wielkanocne. Są pyszne, a ich przygotowanie zajmie góra 15 minut.
Z czego zrobić zielone roladki?
Zielone roladki zawsze wyglądają świeżo, apetycznie i kojarzą się z wiosną. Do ich przygotowania można wykorzystać przeróżne warzywa. Warunek jest taki, że po pokrojeniu lub same w sobie muszą być na tyle elastyczne, by dały się zrolować. Poza świeżym ogórkiem na roladki doskonale nadaje się też cukinia. Musi być jednak młoda i świeża, bo taka doskonale smakuje nawet na surowo. Jeśli jednak wolicie cukinię na ciepło, przygotowane roladki możecie obsmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Doskonałym materiałem na zielone roladki jest też sałata masłowa. Jej liście są duże i wystarczająco elastyczne, by zamknąć w nich coś pysznego.
A co można umieścić w roladkach? Pierwsza warstwa powinna być kremowa i smarowna, tak by przywarła do niej kolejna warstwa. Pierwszą warstwą położoną na zielonym warzywie może więc być serek kanapkowy, pasta jajeczna, a nawet sałatka jarzynowa. Na nią najlepiej jest wyłożyć plastry szynki czy wędzonego łososia. Dzięki temu przekąska będzie kolorowa i pożywna.
Jak zrobić zielone roladki z ogórka?
Na zielone roladki wybierz świeże, jędrne ogórki szklarniowe. Takie ogórki łatwo dadzą się pokroić w długie, cienkie plastry. Najlepiej zrobisz to przy pomocy nożyka szczelinowego.
Przepis: Zielone roladki
Roladki z ogórka, serka i szynki
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 170 w każdej porcji
Składniki
- 1 długi ogórek
- 150 g serka kanapkowego np. ziołowego
- 8 plastrów szynki
Sposób przygotowania
- Krojenie ogórkaOgórek umyj, wytrzyj, odkrój z niego węższe końce. Przy pomocy nożyka szczelinowego pokrój go w cienkie plasterki. Rób to powoli i ostrożnie, by nie przeciąć plasterka. Ogórek możesz też pokroić przy pomocy zwykłego noża, powinien być jednak dość cienki.
- Wykonanie roladekKażdy plasterek ogórka posmaruj serkiem kanapkowym. Na 2/3 każdego plasterka ogórka wyłóż pokrojony w paski plasterek szynki. Ostrożnie zwiń roladkę zaczynając od końca, na którym leży szynka. Powstałą roladkę zepnij wykałaczką. Tak przygotowane roladki ułóż na półmisku.
Wskazówka: Zamiast smakowego serka kanapkowego do posmarowania roladek możesz użyć twarogu sernikowego. Dopraw go tylko np. chrzanem, czosnkiem, ziołami oraz solą i pieprzem.
Pomysły na inne, błyskawiczne roladki
Błyskawiczne, przekąskowe roladki można przygotować z przeróżnych składników. Na Wielkanoc polecamy roladki z szynki, ale można je też zrobić z plastrów innych wędlin, np. szynki parmeńskiej, mortadeli czy salami. Doskonale w tej roli sprawdzą się też plastry sera żółtego czy koziego. Do przygotowania roladek można też użyć tortilli albo naleśnika. Elastyczną, wierzchnią warstwę wystarczy posmarować ulubioną pastą lub dość zwartą, drobno posiekaną sałatką. Na niej można położyć rukolę, plasterki marchewki, wędliny, sera, czy posypać całość posiekanymi ziołami. Wszystko zależy od waszej pomysłowości. By roladki się ładnie trzymały, każdą z osobna zepnijcie wykałaczką.