Moje dzieci wolą kolorowe frytki z piekarnika od tych z McDonald's. Są zdrowsze i o wiele tańsze. Poznaj ich sekret

Dodano:
Kolorowe frytki Źródło: Shutterstock / zi3000
Frytki są smaczne, ale smażenie na głębokim tłuszczu sprawia, że nie są zbyt zdrowe. Ja pogodziłam ich doskonały smak z niską kalorycznością, robiąc kolorowe frytki z piekarnika. Dzieci je uwielbiają.

Wiele lokali prędzej poda do obiadu frytki niż gotowane ziemniaki. Dzieciom bardzo to odpowiada, bo nigdy nie kierują się wartością odżywczą, tylko smakiem. Ja jednak zawsze z niechęcią zamawiam im frytki do obiadu czy w fast food'ach. Od razu przed oczyma mam nadmiar tłuszczu i substancje rakotwórcze, które powstają w czasie smażenia. Postanowiłam przestawić dzieci na zdrowsze tory i w domu przygotowuję im kolorowe frytki z piekarnika. Są tańsze i zdrowsze niż z McDonald's i co ciekawe od razu posmakowały całej rodzinie.

Z czego można zrobić frytki?

Frytki zwykle robi się z ziemniaków. I to nie obojętnie jakich, a takich które zawierają dużo skrobi. Połączenie skrobi z gorącym tłuszczem gwarantuje efekt chrupkości. Przekąska ta świetnie smakuje, choć niestety do najzdrowszych nie należy. Dlatego wiele osób, w tym również ja, coraz chętniej robi frytki z piekarnika. Na takie pieczone frytki doskonale nadają się nie tylko ziemniaki, ale też inne warzywa. Ja często sięgam po bataty, czyli słodkie ziemniaki, ale też po marchewkę, cukinię, buraki czy pietruszkę. Im warzywo jest twardsze, tym większa szansa, że upiecze się na chrupko.

Jak zrobić kolorowe frytki z piekarnika?

Pieczenie frytek zajmuje ok. 30 minut. Warto więc nastawić je w odpowiednim czasie, tak by od razu po upieczeniu podać je do obiadu. Wtedy są bowiem najsmaczniejsze.

Przepis: Kolorowe frytki z piekarnika

Kolorowe frytki z ziemniaków, buraków i marchewek

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 2 buraki
  • 2 duże marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • suszony tymianek
  • suszony rozmaryn
  • czosnek granulowany
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywWarzywa obierz, opłucz, osusz, pokrój w niezbyt cienkie słupki. Wsyp je do miski, posyp rozmarynem, tymiankiem i czosnkiem granulowanym, polej olejem, wymieszaj.
  2. Pieczenie frytekBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp na nią pokrojone warzywa. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza z ogrzewaniem góra-dół i piecz 20 minut. Po tym czasie piekarnik przestaw na termoobieg i podnieś temperaturę do 200 stopni Celsjusza. Piecz warzywa 5-8 minut, aż ładnie się zrumienią. Przed podaniem oprósz je solą.

Wskazówka: Przed pieczeniem pokrojone warzywa możesz wymieszać tylko z olejem, a po upieczeniu oprószyć solą. Wtedy będą miały bardziej tradycyjny smak.

W czym tkwi sekret chrupiących frytek z piekarnika?

Moje frytki z piekarnika zawsze wychodzą chrupiące, bo pamiętam o dwóch zasadach. Po pierwsze nigdy nie solę warzyw przed pieczeniem, bo wtedy wypływa z nich dużo soku i zamiast rumienić się, duszą się w piekarniku we własnym sosie. Po drugie piekę je w odpowiedni sposób, a więc dwufazowo. Najpierw grzejąc je z góry i z dołu w niższej temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza, by zrobiły się miękkie. Potem dopiekam je w 200 stopniach Celsjusza z włączonym termoobiegiem. Trwa to zwykle 5-8 minut, ale trzeba uważać, by warzywa zbytnio się nie zrumieniły.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...