Rewelacyjne naleśniki po meksykańsku. Odkryłem ten składnik dla niepowtarzalnego koloru i smaku placków

Dodano:
Zapiekane naleśniki Źródło: Shutterstock / gkrphoto
Naleśniki po meksykańsku to idealna propozycja dla wielbicieli pikantnej kuchni. Sprawdź, jak przygotować naleśniki po meksykańsku zapiekane z sosem pomidorowym.

Zapiekane naleśniki po meksykańsku to dla mnie doskonały sposób na urozmaicenie menu. Robię je nie tylko na obiad, ale także na kolację. Najczęściej sięgam po ten przepis w weekendy, kiedy mam trochę więcej czasu na pichcenie.

Moim sekretem jest ciasto naleśnikowe. Do ciasta na meksykańskie naleśniki nie dodaję jedynie mąki pszennej, a łączę ją z innym rodzajem. Dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej gotowe placki mają piękny kolor i wyśmienicie smakują.

Rada: w moim przepisie stosuję pomidory krojone z puszki, ale możesz zastąpić je świeżymi pomidorami lub 500 ml passaty pomidorowej.

Przepis: Naleśniki po meksykańsku

Zapiekane naleśniki meksykańskie to smaczne, sycące danie, które idealnie pasuje na rodzinne obiady lub kolacje.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 całe jajka
  • 15 ml oleju do smażenia
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 200 g startego żółtego sera
  • 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli do smaku

Na sos:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól i cukier do smaku

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciasta naleśnikowegoW dużej misce wymieszaj za pomocą miksera lub rózgi kuchennej jajka, mleko i wodę gazowaną (mokre składniki powinny mieć temperaturę pokojową). Dodaj sól i stopniowo dodawaj mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą. Mieszaj ciasto rózgą kuchenną lub mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut, aby odpoczęło.
  2. Przygotowanie farszuNa dużej patelni rozgrzej olej. Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę papryczkę chili (możesz usunąć gniazda nasienne, aby zmniejszyć stopień ostrości dania) i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Do podsmażonej cebuli, czosnku i papryczki chili dodaj mięso mielone. Wymieszaj, rozbij większe grudki widelcem i smaż 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj pomidory z puszki i przyprawę meksykańską. Duś mięso z pomidorami 15 minut na małym ogniu. Gdy farsz będzie gotowy, dopraw go do smaku solą.
  3. Przygotowanie sosuNa patelni lub w garnku rozgrzej olej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Zdejmij patelnię lub garnek z palnika i dodaj wędzoną paprykę. Dokładnie wymieszaj wędzoną paprykę z olejem i czosnkiem, a następnie dodaj pomidory lub passatę pomidorową. Ustaw naczynie z sosem na palniku i gotuj na średnim ogniu 3-5 minuty, od czasu do czasu mieszając. Zmniejsz moc palnika i gotuj sos pod przykryciem jeszcze około 10 minut. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i cukrem.
  4. Smażenie naleśnikówRozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oleju. Za pomocą chochelki nalej ciasto naleśnikowe na środek patelni i rozprowadź po całej powierzchni. Smaż naleśniki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Gotowe naleśniki odkładaj na przewrócony do góry dnem głęboki talerz lub deskę kuchenną.
  5. Nakładanie farszuKażdy naleśnik posmaruj farszem i posyp startym serem. Brzegi naleśnika złóż do środka i zwiń naleśnik w rulon.
  6. Przygotowanie naleśników do zapiekaniaGotowe naleśniki ułóż w delikatnie natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu naleśników rozprowadź przygotowany wcześniej sos pomidorowy. Posyp potrawę startym, żółtym serem.
  7. PieczenieNaczynie z naleśnikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz 15 minut pod przykryciem. Na 5 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć pokrywkę naczynia, aby potrawa przypiekła się z wierzchu.

Gotowe naleśniki po meksykańsku podawaj gorące. Możesz posypać danie posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Danie to jest aromatyczne i bogate w smaki, co daje szerokie pole do popisu, jeśli chodzi o dodatki.

Ja polecam na przykład kwaśną śmietanę, która podana na wierzchu lub obok naleśnika, delikatnie łagodzi ostrość dania. Ten dodatek w moim domu najczęściej wybierają dzieci. Zapiekane naleśniki po meksykańsku świetnie komponują się również z kukurydzą, którą w sezonie podaję w kolbach, a poza nim wybieram kukurydzę w puszce. A jeśli do tak sycącego dania wolisz lżejszy dodatek, polecam lekką sałatkę z rukoli, pomidorów, ogórków, z dodatkiem oliwy z oliwek i soku z limonki.

Naleśniki po meksykańsku – przydatne wskazówki

Mąkę kukurydzianą możesz zastąpić mąką pszenną. Jeżeli preferujesz umiarkowanie pikantne smaki, to nie dodawaj do farszu całej papryczki chili. Naleśniki po meksykańsku doskonale smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...