Zapomnij o sklepowych przekąskach! Zrób domowe nachosy z piekarnika. Wystarczy mniej niż pół godziny
Tradycyjne nachosy powstają z mąki kukurydzianej, wody oraz oleju. Ja robię je w domu i to w ekspresowym tempie. Polecam sprawdzony przepis na nachosy z gotowej tortilli pszennej lub kukurydzianej. Tak przygotowane chrupiące nachosy możesz podawać z różnymi sosami oraz zapiec w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem sera cheddar lub mozzarelli. Pycha!
Przepis: Nachosy
Domowe nachosy to świetna przekąska na imprezę, którą można podać z różnymi dipami.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 430 w każdej porcji
Składniki
- 4 duże placki tortilli pszennej
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/3 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Krojenie tortilliPlacki tortilli ułóż jeden na drugi i pokrój na ćwiartki. Każdą ćwiartkę pokrój na 3 trójkąty.
- Przygotowanie masłaMasło stop w kąpieli wodnej lub na gazie. Uważaj, żeby się nie przypaliło. Pozostaw do ostygnięcia. Do letniego masła dodaj słodką i ostrą paprykę, przyprawę meksykańską, oregano, bazylię i sól. Dokładnie wymieszaj.
- Mieszanie składnikówPokrojoną na małe trójkąty tortillę pszenną włóż do dużego woreczka strunowego. Dodaj masło z przyprawami, zamknij woreczek i dokładnie wymieszaj. Każdy kawałek tortilli powinien być obtoczony w maśle z przyprawami.
- PieczenieNagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Ułóż nachosy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika. Piecz około 10 minut. Wyjmij gotowe nachosy z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Po wystudzeniu trójkąty z tortilli staną się twarde i chrupiące.
Nachosy podawaj na ciepło lub po wystudzeniu. Doskonale sprawdzają się jako przekąska oraz dodatek do ulubionych sosów.
Z czym podawać domowe nachosy?
Domowe nachosy to idealna przekąska dla dzieci i dorosłych. Możesz obtoczyć trójkąty z tortilli w maśle z dowolnymi przyprawami. Doskonale smakują np. łagodne nachosy ze słodką papryką oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, bądź nachosy z dodatkiem suszonego lub przeciśniętego przez praskę czosnku. Warto też zrobić domowe nachosy z dodatkiem tartego parmezanu.
Nachosy możesz również przygotować bez dodatku przypraw. W tej wersji doskonale komponują się z wyrazistymi w smaku sosami oraz chili con carne. Jeśli zastanawiać się, co podać do nachosów, to mam do polecenie kilka opcji:
- kremowe guacamole, czyli sos z awokado doprawianego sokiem z limonki, solą, posiekaną drobno cebulą, pomidorami i kolendrą,
- gęsty, kremowy sos na bazie serka topionego z dodatkiem śmietany i posiekanej ostrej papryczki jalapeño – to propozycja dla miłośników pikantnych smaków,
- kwaśną śmietanę, która idealnie pasuje do nachosów w wersji pikantnej.
Rada: jeżeli chcesz przygotować małą porcję nachosów, to trójkąty z tortilli obtoczone w maśle z przyprawami możesz usmażyć na patelni.