Te roladki z szynki zawsze są hitem na moim stole. Na tę Wielkanoc zrobię ich 2 półmiski
Na Wielkanoc zawsze jest dużo pracy. Trzeba zrobić porządki, przygotować pyszne dania i upiec kilka ciast. Trudno ze wszystkim zdążyć. Dlatego zawsze stawiam na proste, a efektowne dania. Takie właśnie są roladki z szynki, bez których nie wyobrażam sobie wielkanocnego śniadania. Spójrzcie, jak prosto się je robi.
Z czego zrobić roladki z szynki?
Głównym składnikiem roladek z szynki jest oczywiście szynka. Najlepiej w tej roli sprawdza się szynka konserwowa, która ma regularny kształt i nie ma wędzonej skórki. Elegancko wygląda na półmiskach i łatwo się ją kroi. Oczywiście roladki można też przygotować z szynki wędzonej, gotowanej. Lepiej jednak wybrać taką o bardziej regularnym kształcie. Ważne, by w sklepie poprosić o nieco grubsze pokrojenie szynki, bo wtedy łatwiej uformować zgrabne roladki.
Do nadziania roladek ja zwykle używam pasty jajecznej z dodatkiem żółtego sera. Jest wyjątkowo wielkanocna. Dobrze też sprawdza się pasta z kremowego twarożku. Jednak w szynkowych roladkach można też ukryć sałatkę jarzynową czy jakąkolwiek inną sałatkę. By przygotowane roladki ładnie się trzymały, warto je obwiązać szczypiorkiem lub spiąć wykałaczką.
Jak zrobić roladki z szynki?
Gdy macie elegancko pokrojoną na krajalnicy szynkę, w pierwszej kolejności zajmijcie się przygotowaniem nadzienia do roladek.
Przepis: Roladki z szynki
Roladki z szynki nadziewane pastą jajeczną
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 20 plasterków szynki konserwowej
- 10 jajek
- 100 g żółtego sera w kawałku
- 2 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka chrzanu
- pęczek szczypiorku
- 1/4 czerwonej papryki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie jajek i seraJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek. Pokrój je w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Przygotowanie pastyW misce umieść jajka i ser. Dodaj do nich majonez, chrzan i tyle śmietany, by powstała gęsta masa. Połącz ją z połową posiekanego szczypiorku, dopraw do smaku.
- Formowanie roladekNa każdy plaster szynki wyłóż trochę pasty jajecznej, tak by jeden bok był wolny. Rolowanie szynki zacznij od posmarowanego brzegu i zakończ na wolnym. Powstałą roladkę obwiąż szczypiorkiem. W ten sam sposób przygotuj pozostałe roladki. Udekoruj je paskami papryki.
Jak przechowywać roladki z szynki?
Roladek z szynki lepiej nie robić z dużym wyprzedzeniem. Są na tyle proste, że można je przygotować rano. Dzień wcześniej warto jednak zrobić pastę jajeczną. Jeśli jednak nie chcecie się stresować, zróbcie roladki z szynki wieczorem poprzedniego dnia. Ułóżcie je w zamykanym pojemniku i wstawcie do lodówki. Jeśli nie macie odpowiednio dużego pojemnika, możecie je ułożyć na tacy i zawinąć folią spożywczą.