2 składniki z puszki, 1 do pokrojenia i ten arcyważny dodatek. Żółtą sałatkę zrobisz ekspresowo

Dodano:
Żółta sałatka Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Sałatki są zdrowe, smaczne i apetyczne. Robi się je szybko, a niektóre wręcz ekspresowo. Tak, jak naszą żółtą sałatkę, której składniki niemal nie wymagają krojenia. Także 5 minut i można ją jeść.

Sałatki robimy zwykle z myślą o spotkaniu czy przyjęciu. Jednak warto je też robić na co dzień. Zwłaszcza, że to takie proste i nie wymaga dużo czasu. Sałatkę można zjeść na kolację albo przekąskę czy zabrać w pojemniczku do pracy. Jest to o wiele zdrowsze rozwiązanie niż słodki batonik czy cukierek. Proponowana dziś przez nas sałatka to prawdziwy ekspres. Dlatego każdy powinien jej spróbować.

Najlepsze składniki na szybką sałatkę

Do przygotowania szybkiej sałatki można wykorzystać już ugotowany ryż, makaron czy ziemniaki, które zostały nam z obiadu. Przepis na błyskawiczną sałatkę makaronową podawaliśmy całkiem niedawno. Dobrym pomysłem będzie też sięgnięcie po warzywa i owoce z puszki. W ten sposób unikniemy gotowania i krojenia, co pozwoli zaoszczędzić sporo czasu. By sałatka stała się pożywniejsza, warto do niej dodać pokrojoną w kostkę szynkę, pieczonego kurczaka, ser żółty albo posiekane orzechy. Smaku całości doda gotowy sos, czyli majonez. Wystarczy tylko wymieszać wybrane składniki i gotowe.

Jak zrobić ekspresową, żółtą sałatkę?

Do jej przygotowania wykorzystamy dwa składniki z puszki i jeden wymagający pokrojenia. Smaku całości doda przeciśnięty przez praskę czosnek. Doskonale przełamie on słodycz ananasa.

Przepis: Żółta sałatka

Sałatka z kukurydzy, ananasa i żółtego sera

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1/2 puszki ananasa w kawałkach
  • 200 g żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Odcedzanie składnikówZ kukurydzy odlej zalewę. Ananas odcedź na sicie, a syrop zlej do słoika (możesz go wykorzystać np. do przygotowania koktajlu).
  2. Rozdrabnianie sera i czosnkuŻółty ser pokrój w niedużą kostkę. Ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę.
  3. Wykańczanie sałatkiOdcedzoną kukurydzę i ananas oraz pokrojony ser i zmiażdżony czosnek umieść w salaterce. Dodaj majonez, wymieszaj, dopraw do smaku.

Czym można wzbogacić żółtą sałatkę?

Jeśli chcesz, by żółta sałatka była jeszcze pożywniejsza i masz chwilę czasu na krojenie, możesz też do niej dorzucić:

  • Pokrojoną w kostkę szynkę albo filet z kurczaka gotowany lub pieczony.
  • Pokrojoną w kostkę brzoskwinię z puszki. Można nią też zastąpić ananasa.
  • Podprażone, migdały w płatkach lub pestki słonecznika. Dobrze też będą się komponować posiekane orzechy włoskie.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...