Obłędnie puszyste ciasto z kiwi. Koniecznie zachowaj ten przepis
Ciasto z kiwi to jedno z tych ciast, które nie mogą się nie udać. Na mojej liście jest wśród prostych ciast, które razem z pieczeniem robię w godzinę. Ciasto z kiwi jest puszyste i jednocześnie ma przyjemnie chrupiące spód oraz skórkę. To idealne ciasto do popołudniowej kawy czy na spotkanie z przyjaciółmi. Dla kogoś, kto próbuje pierwszy raz – smak z pewnością będzie zaskoczeniem.
Jak zrobić ciasto z kiwi?
Tak naprawdę wystarczy zmiksować kiwi z olejem, cukrem i żółtkami, a potem delikatnie wmieszać mąkę oraz ubite białka. Wszystko zajmie ci nie więcej, niż kwadrans. A potem już tylko wystarczy czekać, aż ciasto się upiecze.
Ciasto z kiwi... nie jest zielone. W wersji naturalnej ma bardziej żółto-zielonkawy odcień. Osobiście jednak lubię, jak jest zielone. Aby osiągnąć ten efekt, dodaję do ciasta odrobinę zielonego barwnika spożywczego w żelu. Zielony kolor ciasta można także uzyskać, miksując z kiwi i resztą składników garść liści świeżego szpinaku.
Przepis: Ciasto z kiwi
Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
Składniki
- 300 g kiwi
- 4 jajka
- 200 ml oleju rzepakowego
- 180 g cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 350 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
opcjonalnie:
- kilka kropli zielonego barwnika w żelu
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy z kiwi
- Robienie ciasta
- Pieczenie ciasta
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem albo udekorować lukrem. Świetnie sprawdzi się tu lukier zrobiony z cukru pudru i soku z limonki – polukrowane ciasto można wówczas posypać skórką otartą z limonki. Ciasto z kiwi doskonale smakuje także z polewą z ciemnej czekolady.
Ciasto z kiwi w różnych wydaniach
Ciasto z kiwi można także podać w formie przekładanego tortu. Dobrze ostudzone wystarczy przekroić na równe blaty (najlepiej 2), przełożyć kremem (np. z bitej śmietany i serka mascarpone), dżemem z kiwi i udekorować – np. kremem oraz kawałkami świeżego kiwi.
Ciasto z tego przepisu można także upiec w foremkach do muffinek. Wówczas czas pieczenia może być nieco krótszy: najlepiej wtedy obserwować babeczki i po ok. 40-45 minutach sprawdzić patyczkiem. Gotowe można dekorować w dowolny sposób.