Kiełbasa z cebulą smakuje o każdej porze roku. Dorzuć ziemniaki, a otrzymasz szybki obiad
Pamiętam z dzieciństwa ten zrobiony naprędce obiad. Plasterki kiełbasy podsmażone z dużą ilością, słodkawej i miękkiej cebuli, a do tego ziemniaki. Przyznam, że danie to choć proste, było naprawdę smaczne. Aż dziwne, że dziś tak rzadko je przygotowuję. Czas to zmienić.
Jaka kiełbasa jest najlepsza do smażenia z cebulą?
Kiełbasa do smażenia na patelni powinna być cienka, ze sporą zawartością tłuszczu. Smakowo nie sprawdzą się tu chudziutkie kiełbasy z szynki. Po usmażeniu kiełbasa taka stanie się bowiem zbyt twarda i sucha. Lepiej więc wybrać kiełbasę podwawelską, toruńską, zwyczajną, śląską czy brocką.
Kiełbasę z cebulą możemy przygotować na dwa sposoby. Jeden z nich przewiduje smażenie plasterków kiełbasy, drugi dużych kawałków. Przed smażeniem kiełbasy w kawałkach, warto ją ponacinać, by łatwiej wytapiał się z niej tłuszcz. Nada on smaku cebuli. Możecie wybrać, którą wersję dania wolicie. Podobnie zresztą jest z ziemniakami – można je dorzucić do smażonej na patelni kiełbasy i cebuli albo ugotować je oddzielnie i podać jako dodatek.
Tylko tak usmażona kiełbasa z cebulą będzie smaczna
O czym trzeba pamiętać, smażąc kiełbasę z cebulą? O wielkości ognia, czyli o temperaturze smażenia. Nie powinna być ona zbyt wysoka, bo nasze danie może się przypalić, a cebulka nie nabierze smakowitej miękkości, tylko czarnej barwy. Także bądźmy cierpliwi i dajmy kiełbasce czas, by ładnie się zrumieniła.
Przepis: Kiełbasa z cebulą
Kiełbasa z cebulą smażona na patelni
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 410 w każdej porcji
Składniki
- 400 g cienkiej kiełbasy
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- ostra mielona papryka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Obsmażanie kiełbasyKiełbasę pokrój w grubsze plasterki. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Wsyp kiełbasę i co jakiś czas mieszając, smaż ją, aż lekko się zrumieni.
- Dodawanie cebuliCebule obierz, pokrój w piórka lub w półplasterki, dodaj do kiełbasy. Wymieszaj, oprósz solą, smaż całość na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka i leciutko zrumieniona. Potrawę oprósz pieprzem i papryką.
Jak kroić cebulę do smażenia z kiełbasą?
Cebulę przeznaczoną do smażenia z kiełbasą trzeba pokroić dość grubo. Najlepiej w piórka, bo ładnie się trzyma i zachowuje większą chrupkość po usmażeniu. By ją pokroić w ten sposób, cebulę trzeba przekroić wzdłuż na połowę. Potem każdą połówkę położyć stabilnie na desce i kroić ją wzdłuż widocznych prążków. Cebulę można też pokroić w krążki, co jednak jest dość trudne i łatwo się skaleczyć lub bezpieczniej – w półkrążki, czyli w poprzek prążkowania.