Ten pasztet z cukinii zachwyca bogatym smakiem. Przepis przywiozłem z Lubelszczyzny

Dodano:
Pasztet z cukinii Źródło: Shutterstock / Miti74
Warzywne pasztety cieszą się dużą popularnością nie tylko wśród wegetarian i wegan. Pasztet z cukinii niedawno dołączył do grupy moich ulubionych dań. Poniższy przepis na pasztet z cukinii przywiozłem z Lubelszczyzny.

Cukinia to warzywo o niemal uniwersalnym zastosowaniu. Można z niej przygotować pyszną surówkę, placki, leczo, zupę i wiele innych dań m.in. doskonale smakujący z pieczywem oraz różnymi sosami pasztet. Przepis na to danie dostałem od właścicielki gospodarstwa agroturystycznego, w którym spędzałem wakacje. Sprawdź, jak przygotować aromatyczny pasztet z cukinii, który można podawać na ciepło i na zimno.

Przepis: Pasztet z cukinii

To świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pasztetów. Pasztet z cukinii według tego przepisu ma delikatny smak.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 3 duże cukinie
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 całe jajko
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywCukinie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię przełóż do dużej miski, dodaj 1/2 łyżeczki soli i wymieszaj. Odczekaj 10 minut i odciśnij cukinię z nadmiaru wody. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. SmażenieNa głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki klarowanego masła. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Na patelnię dodaj cukinię i marchewkę. Dokładnie wymieszaj i smaż na średnim ogniu, aż woda odparuje.
  3. Dodanie kaszy, przypraw i jajekDo przestudzonych warzyw dodaj kasze mannę i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Dodaj oregano, bazylię, natkę pietruszki oraz słodką paprykę. Dopraw do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, pieprzem ziołowym oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Do wystudzonych warzyw z kaszą manną i przyprawami dodaj roztrzepane jajko. Wyrabiaj masę dłonią do momentu, aż składniki się połączą. Masa powinna mieć zwartą konsystencję. Jeżeli jest zbyt rzadka, to dodaj więcej kaszy manny.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę i wyrównaj wierzch. Piecz pasztet z cukinii około 60 minut. Gotowy pasztet odchodzi od brzegów formy i jest rumiany z wierzchu. Wyjmij pasztet z cukinii z piekarnika. Gdy nieco ostygnie, możesz przystąpić do krojenia.

Pasztet z cukinii podawaj na ciepło np. z kluskami śląskimi i sosem pomidorowym lub pieczarkowym bądź na zimno z pieczywem i sosem czosnkowym.

Pasztet z cukinii – przydatne wskazówki

Do pasztetu z cukinii możesz dodać ulubione zioła i przyprawy, a także np. starty na grubych oczkach żółty ser, pokrojony w kostkę ser feta, pieczarki lub czerwoną paprykę. Robiąc pasztet z młodej cukinii, nie musisz usuwać gniazd nasiennych, a kaszę mannę możesz zastąpić bułką tartą.

Jeżeli chcesz upiec pasztet z cukinii w mniejszych foremkach np. w jednorazowych foremkach aluminiowych, to skróć czas pieczenia do 40-45 minut.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...