Poznałem sekret sałatki Cezar. Z tym składnikiem nie tylko klasyczna wersja zyskuje na smaku
Oryginalna wersja sałatki Cezar zawierała sałatę rzymską, czosnek, parmezan, grzanki, jajko, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sos sosu Worcestershire, sól i pieprz. A stworzył ją w 1924 roku włoski imigrant Cesare Cardini, który prowadził restaurację w Tijuanie w Meksyku. Z czasem sałatka zyskała popularność na całym świecie. Pojawiło się też wiele jej wariantów, między innymi z dodatkiem kurczaka, anchois czy krewetek. Jednak ja najbardziej lubię właśnie tę wersję podstawową. To smaczna, pożywna i łatwa w zrobieniu sałatka, która idealnie smakuje o każdej porze roku i często gości na moim stole. Wykorzystuję ją jako przystawkę w czasie spotkań ze znajomymi.
Jeżeli chcesz zrobić pyszną sałatkę Cezar, zwróć uwagę na jakość składników. Szczególnie ważny jest wybór wysokiej jakości składników sosu oraz włoskiego sera. Nie polecam dodawania do sałatki Cezar i innych potraw sera typu parmezan. Najlepszym wyborem będzie oryginalny parmezan w kawałku, który należy zetrzeć na tarce tuż przed podaniem sałatki. W wielu przepisach na sos do sałatki Cezar znajduje się majonez. Ale ja, zgodnie z oryginalnym przepisem, zamiast majonezu stosuję surowe żółtko i oliwę z oliwek. Smakuje wyśmienicie.
Rada: w swoim przepisie wykorzystuję średniej wielkości pszenną bagietkę. Jednak ty możesz zdecydować się na inne pieczywo pszenne. Może być to np. czerstwy chleb lub bułka wrocławska. Odradzam jednak robienie grzanek z pełnego zbędnych dodatków chleba tostowego.
Przepis: Sałatka Cezar
Sałatka Cezar jest obecnie uznawana za klasyczny element kuchni międzynarodowej. Klasyczna wersja doczekała się wielu wariantów.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 415 w każdej porcji
Składniki
- 1 główka sałaty rzymskiej
- pszenna bagietka
- 3 łyżki oliwy aromatyzowanej czosnkiem
- 5 łyżek startego parmezanu
Na sos:
- 80 ml oliwy z oliwek
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJedną dużą główkę sałaty rzymskiej lub 3 minisałaty rzymskie podziel na listki, umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Osuszone liście sałaty porwij na mniejsze kawałki i przełóż do dużej miski. Średniej wielkości bagietkę lub inne pieczywo pszenne pokrój w kostkę o boku 2-2,5 cm i usmaż na aromatyzowanej czosnkiem oliwie. Jeżeli używasz zwykłej oliwy, to dodaj na patelnię rozgnieciony ząbek czosnku. Smaż grzanki do momentu, aż będą miały złoty kolor. Ser parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Przygotowanie sosuCzosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj surowe żółtko, musztardę (najlepiej francuską musztardę Dijon), sok z cytryny oraz sos Worcestershire (opcjonalnie możesz wykorzystać 2 fileciki anchois). Wymieszaj ręcznie lub w blenderze. Do połączonych składników powoli wlewaj oliwę z oliwek, cały czas mieszając. Sos jest gotowy, gdy ma jednolitą konsystencję (oliwa musi połączyć się z innymi składnikami). Gotowy sos dopraw do smaku solą i pieprzem
- Podanie sałatkiPrzełożoną wcześniej do miski sałatę rzymską polej sosem i wymieszaj. Dodaj grzanki i posyp całość startym parmezanem. Możesz również przygotować porcje sałatki Cezar na talerzach, jeśli chcesz ją podać jako przystawkę.
Oczywiście klasyczną wersję sałatki Cezar z przedstawionego tutaj przepisu możesz wzbogacić ulubionymi dodatkami. Najczęściej oprócz podstawowych składników do sałatki Cezar dodawana jest grillowana lub pieczona pierś kurczaka oraz ugotowane na półtwardo jajko.
Sos Worcestershire to kluczowy składnik sałatki Cezar
Sos Worcestershire to popularny składnik kulinarny o bogatym, intensywnym smaku. Produkowany jest na bazie octu (słodowego i spirytusowego), melasy, cukru, soli, anchois (czyli filetów z sardeli), ekstraktu z owoców tamaryndowca, cebuli, czosnku i przypraw. Jego unikalny smak jest wynikiem długiego procesu fermentacji, który może trwać od kilku miesięcy do kilku lat.
Z powstaniem sosu wiąże się ciekawa historia. Jego recepturę w pierwszej połowie XIX wieku wymyślili dwaj aptekarze – John Wheeley Lea i William Henry Perrins. Zlecenie na stworzenie sosu dostali od lorda Sandysa, arystokraty powracającego z Indii Brytyjskich. Marzył on o odtworzeniu smaku sosu, którym delektował się w czasie podróży. Pierwsza partia sosu stworzona przez aptekarzy nie spełniła oczekiwań i została odstawiona do piwnicy. Z czasem jednak jej smak się poprawił, co doprowadziło do komercyjnego sukcesu tego produktu. Sos Worcestershire stał się popularny na całym świecie i jest stosowany jako dodatek do wielu potraw, w tym mięs, sosów, marynat oraz w sałatce Cezar.