Mieszam serek homogenizowany z jajkami i kładę na patelnię. Lepszych racuchów nie jadłam

Dodano:
racuchy Źródło: Pixabay
Masz pod ręką serek homogenizowany i jajka? Szybko przygotujesz z nich delikatne racuchy. Będą idealne na podwieczorek czy kolację. Świetnie też smakują na zimno, więc rano można je spakować do pracy.

Racuchy lubią wszyscy. Dzieci mogą je jeść na okrągło, dorośli też nie pogardzą chrupiącą potrawą. To szybkie w przygotowaniu danie zwykle serwujemy na podwieczorek lub kolację. Jednak niektórzy awaryjnie przyrządzają je nawet na obiad. Dziś proponujemy wam wyjątkowo delikatne i pożywne racuchy. Do ich przyrządzenia wykorzystamy bowiem bogaty w białko i wapń serek homogenizowany.

Z czego zwykle robi się racuchy?

Do przygotowania klasycznych racuchów wystarczy mąka, jajka, mleko i nieco spulchniacza. Mogą nim być drożdże, choć te wydłużają proces przygotowania albo proszek do pieczenia. Ciasto z dodatkiem proszku można smażyć od razu po wymieszaniu, stąd jest on częściej wybierany. Ciasto dosmacza się szczyptą soli i ewentualnie cukru.

  • Mleko dodane do ciasta na racuchy można jednak zastąpić kefirem, maślanką lub jogurtem naturalnym. Placuszki będą wtedy bardziej puszyste i chrupiące.
  • Do przygotowania ciasta na racuchy można też wykorzystać produkty bez laktozy, np. mleko, mleko sojowe czy inny napój roślinny.
  • Ciasto na racuchy warto wzbogacić kawałkami jabłka, śliwek, ananasa czy rodzynkami. Potrawa nabierze jeszcze bardziej deserowego charakteru.

My jednak postanowiliśmy zastąpić mleko serkiem homogenizowanym i w ten sposób otrzymaliśmy puszyste, delikatne i wyjątkowo smaczne racuszki. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.

Przepis: Racuchy

Racuchy z serkiem homogenizowanym

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
3
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

  • 1 serek homogenizowany 150 g
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Sporządzenie ciastaW misce umieść serek homogenizowany i jajka, wymieszaj rózgą. Połącz z mąką, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  2. Smażenie racuchówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź nieduże racuchy. Smaż je, aż będą z obu stron rumiane.
  3. Odsączanie racuchówRacuchy zdejmij z patelni i rozłóż na talerzu wyściełanym kilkoma warstwami papierowego ręcznika. Gdy papier wchłonie nadmiar tłuszczu, podawaj racuchy z ulubionym dodatkiem.

Z czym podać racuchy?

Usmażone racuchy doskonale smakują oprószone cukrem pudrem. Można je też podać z dżemem, konfiturą, polane miodem czy syropem klonowym. Świetnym dodatkiem będzie również krem czekoladowy oraz sos owocowy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...