Ta jajecznica jest najlżejsza pod słońcem. Nie zawiera nawet grama tłuszczu
Jajecznica jest popularną potrawą śniadaniową. Decyduje o tym jej prostota, szybkość przygotowania i pożywność. Danie to jesteśmy w stanie zrobić w 5 minut, a nasyci nas jak mało co. Naprawdę warto rozpocząć dzień od jajecznicy, zwłaszcza jeśli zjemy ją z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa i świeżych warzyw.
Jak przygotować delikatną jajecznicę bez dodatku tłuszczu?
Tłuszcz pełni w jajecznicy nie tylko funkcje smakowe, ale też zapobiega przywieraniu masy jajecznej do patelni. Problem ten można ominąć, przygotowując jajecznicę na parze. Tak przygotowana potrawa będzie nie tylko mniej tucząca, ale też lżejsza dla żołądka. Mogą ją z powodzeniem jeść osoby będące na diecie lekkostrawnej. Dziś pokażemy wam właśnie, jak przygotować najlżejszą pod słońcem jajecznicę na parze. Jest ona niezwykle delikatna i puszysta dzięki mieszaniu.
Przepis: Lekka jajecznica
Jajecznica na parze
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 300 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- sól, pieprz
- szczypiorek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie do gotowaniaDo przygotowania jajecznicy na parze doskonale sprawdzi się metalowa miseczka. Warto dopasować do niej garnek, tak by miseczka zawisłą na jego krawędziach. W garnku zagotuj wodę.
- Gotowanie jajecznicy na parzeJajka wybij do miseczki i rozmieszaj je rózgą. Miseczkę zawieś na garnku z gotującą się wodą. Często mieszając podgrzewaj masę jajeczną, aż zetnie się tak, jak lubisz.
- Podawanie jajecznicyPrzed podaniem jajecznicę oprósz solą i pieprzem. Wyłóż ją na talerz i posyp posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Ta jajecznica jest również delikatna
Podobną kaloryczność do jajecznicy na parze ma jajecznica na mleku lub na wodzie. Przygotowuje się ją tradycyjnie na patelni, z tym, że przed wylaniem masy jajecznej, na patelni zagotowuje się niewielką ilość mleka lub wody.
Jajecznicę jedzą na całym świecie
Jajecznicę przygotowuje się niemal na całym świecie. Nie zawsze jest daniem śniadaniowym, czasem serwuje się ją na kolację, a nawet na obiad. W każdym kraju nieco inaczej i z innymi dodatkami. A oto przykłady:
- W Wielkiej Brytanii podają jajecznicę w towarzystwie fasolki w sosie pomidorowym, pieczarek, pomidorów, bekonu lub kiełbasy.
- W Stanach Zjednoczonych dorzucają też do niej ser i paprykę.
- W Hiszpanii popularna jest podobna do jajecznicy tortilla ziemniaczana, która oprócz jajek i ziemniaków zawiera cebulę, a także szpinak i chorizo.
- W Meksyku podaje się jajecznicę z fasolą, awokado, chili lub pomidorami.
- U nas zaś najpopularniejsza jest jajecznica z cebulą i boczkiem albo z kiełbasą, a także jajecznica smażona na maśle. Co by nie mówić, dodatkami dość mocno podnosimy kaloryczność tego dania.