Dutch baby to puszysty pieczony naleśnik. Przepis jedynie z 4 składników

Dodano:
Dutch baby Źródło: Shutterstock / Blizniuk Daria
Dutch baby (holenderski naleśnik) to lekki, puszysty i obłędnie pyszny naleśnik z piekarnika, który robi się sam. Wystarczy, że przygotujesz masę z jajek, mąki i cukru, a następnie cierpliwie poczekasz do momentu degustacji. Możesz przygotować dutch baby na słodko i na słono. Sprawdź, jak zrobić duch baby w wersji podstawowej.

Naleśniki to doskonałe danie na śniadanie, obiad i kolację. Dutch baby różni się od innych naleśników sposobem przygotowania – nie jest smażony, ale pieczony w piekarniku. Aby przygotować to danie, musisz wybrać odpowiednią patelnię, najlepiej żeliwną. Jeżeli nie masz patelni, którą można włożyć do piekarnika, to przygotuj dutch baby w naczyniu żaroodpornym lub np. w formie do tarty. Pamiętaj, że naleśniki przygotowuje się z jajek i mleka o temperaturze pokojowej.

Przepis: Dutch baby

Dutch Baby to pieczony naleśnik. To popularne danie śniadaniowe i lunchowe.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
1

Składniki

Na ciasto:

  • 6 całych jajek
  • 200 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Do natłuszczenia patelni:

  • 2,5 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie składnikówJajka wybij do dużej miski. Dodaj mleko oraz cukier z prawdziwą wanilią i wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej lub mikserem na najniższych obrotach. Stopniowo dodawaj przesianą przez sitko mąkę pszenną i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło.
  2. Nagrzewanie piekarnika i patelniNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw do niego patelnię lub inne naczynie, w którym będzie pieczony holenderski naleśnik.
  3. PieczenieNa gorącej patelni rozpuść klarowane masło. Wlej na patelnię ciasto na dutch baby. Postaraj się wykonać te czynności w jak najkrótszym czasie, aby patelnia nie ostygła. Wstaw patelnię z ciastem do piekarnika i piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i zapiekaj jeszcze 5 minut. Pod koniec pieczenia możesz włączyć funkcję termoobiegu lub zapiekania, aby naleśnik szybciej się zrumienił i zyskał chrupiącą skórkę.

Naleśnik dutch baby podawaj na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami. Pieczony naleśnik doskonale smakuje posypany cukrem pudrem oraz udekorowany świeżymi owocami, choć warto też poeksperymentować z wytrawnymi wariantami.

Przydatne wskazówki, jak zrobić i z czym podać dutch baby

  • Ciasto na holenderski naleśnik powinno być dobrze napowietrzone. Aby naleśnik po upieczeniu był bardziej puszysty, możesz dodać do ciasta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Dutch baby możesz przygotować w wersji na słodko, dodając do ciasta 1 łyżkę cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżkę cukru pudru i kilka kropli ekstraktu waniliowego oraz w wersji na słono, dodając 1/2 łyżeczki soli.
  • Popularne dodatki do dutch baby na słodko to cukier puder, ulubione owoce np. truskawki, borówki, śliwki, maliny, jabłka, dżem lub marmolada, cynamon, bita śmietana.
  • Popularne dodatki do dutch baby na słono to szpinak, szynka, pieczony kurczak, pomidorki koktajlowe, papryka, bazylia, ser feta, ser mozzarella.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...