Przepis na jabłka w cieście. Smak tego dania doskonale pamiętam z czasów dzieciństwa
Słodkie jabłka w cieście pozwalają mi na chwilę powrócić do czasów dzieciństwa. To tanie i smaczne danie na pewno posmakuje nie tylko dzieciom, ale także uwielbiającym słodkie potrawy dorosłym. W daniu tym kocham to, że jest pyszne, a robi się je błyskawicznie.
Przepis: Jabłka w cieście
Jabłka w cieście to tradycyjny deser, który jest prosty w przygotowaniu i zawsze zachwyca smakiem.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
Na ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 1 szczypta soli
Na nadzienie:
- 4 duże jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Mieszanie ciastaMokre składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Oddziel żółtka od białek. Białka przełóż do wysokiego naczynia, a żółtka do dużej miski. Do żółtek dodaj mleko i wodę gazowaną. Dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną lub mikserem. Dodaj sól, cukier i stopniowo dodawaj mąkę. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Ubij sztywną pianę z białek i dodaj ją do ciasta. Delikatnie wymieszaj za pomocą silikonowej szpatułki. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, to dodaj nieco mąki. Odstaw wymieszane ciasto w ciepłe miejsce na 15 minut, aby odpoczęło.
- Przygotowanie jabłekJabłka umyj, osusz i obierz. Pokrój jabłka na plasterki o grubości około 5 mm, a następnie za pomocą metalowego pierścienia usuń gniazda nasienne. Jeżeli nie masz pierścienia do wykrawania, to wytnij gniazda nasienne nożem.
- Smażenie jabłek w cieścieRozgrzej patelnię. Na patelnię wlej olej. Na mały talerzyk wsyp cukier puder oraz cynamon i wymieszaj. Każdy plasterek jabłka obtocz w cukrze z cynamonem, a następnie zamocz w cieście. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor przez 2-3 minuty z każdej strony.
Przed podaniem możesz odsączyć jabłka usmażone w cieście z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jabłka w cieście najlepiej smakują na ciepło. Możesz przed podaniem posypać danie cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego lub cynamonem. Polecam również podawanie ich w wersji deserowej – z gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną lub polewą karmelową. Tutaj ogranicza was tylko wyobraźnia. Komponuj deser wedle uznania. Jabłka w cieście według tego przepisu mogą być również doskonałym dodatkiem do porannej kawy czy herbaty.
Jabłka w cieście – przydatne wskazówki
Do zrobienia jabłek w cieście najlepiej sprawdzają się twarde jabłka, które są zarazem słodkie i lekko kwaskowate. Dobre gatunki to na przykład Szara Reneta lub Jonagold. Pamiętaj, żeby wybierać jabłka, które są jędrne i nie są uszkodzone.
Rada: jabłka w cieście możesz usmażyć nie tylko na oleju, ale także na klarowanym maśle.
Krążki z jabłek możesz również zapiekać w piekarniku. Wtedy zamiast ciasta z powyższego przepisu wykorzystaj ciasto francuskie lub krucze. Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego paski o szerokości ok. 3 cm i owiń nimi krążki jabłek. Umieść zwinięte jabłka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180-200°C do momentu, gdy ciasto stanie się złociste i chrupiące.