Chrupiące placki ziemniaczane bez dodatku mąki. Kluczowy jest ten szczegół

Dodano:
Placki ziemniaczane Źródło: Pixabay / congerdesign
Wiele osób, gdy nie ma pomysłu na obiad, robi placki ziemniaczane. I trudno się temu dziwić, wszak to danie kochają niemal wszyscy. Co ciekawe, chrupiące placki można zrobić nawet bez dodatku mąki.

Polacy uwielbiają placki ziemniaczane. Nie tylko dlatego, że są smaczne i proste do zrobienia. Istotne jest też to, że zwykle pod ręką mamy wszystkie składniki, które są potrzebne do ich przygotowania. Wystarczy obrać i zetrzeć ziemniaki, dodać jajko, sól i trochę mąki. Chociaż jak się okazuje, dodatek tego ostatniego składnika wcale nie jest konieczny.

Z tych składników przygotujesz placki ziemniaczane

Na placki ziemniaczane najlepiej nadają się ziemniaki o dużej zawartości skrobi. Doskonałe będą odmiany Gracja, Bryza czy Cekin. Ale dobrze sprawdzą się też takie odmiany ziemniaków, jak: Irysy, Irgi albo Orliki. Do startych ziemniaków dodaje się też jajko, które ma zespolić masę, a także mąkę, która ją zagęszcza. Dla zaostrzenia smaku potrawy warto też dodać startą cebulę. Powstałe ciasto ziemniaczane warto dość sowicie doprawić solą. Jeszcze odrobina oleju do smażenia i lista składników na placki ziemniaczane kompletna. Większość z nich najczęściej mamy w domu.

Mąka do placków ziemniaczanych – konieczna czy zbędna?

Do ciasta na placki ziemniaczane zwykle dodaje się kilka łyżek mąki pszennej. Ma ona za zadanie związać nadmiar płynu i sprawić, że masa będzie wystarczająco gęsta, by usmażyć z niej chrupiące placki. Jednak dodatek ten można całkowicie pominąć, pod warunkiem, że starte ziemniaki dokładnie odsączymy z płynu. W tym celu najlepiej doprawić je solą, umieścić na gęstym sicie (opartym na misce) i po kilku minutach odciskać przy pomocy łyżki.

Naturalna skrobia ziemniaczana

Masę ziemniaczaną najlepiej jest odciskać do miski, po to, by zebrać odcedzony płyn. Gdy odstoi kilka minut, należy go ostrożnie zlać znad znajdującego się na dnie osadu. Ten osad to nic innego, jak naturalna skrobia ziemniaczana. Należy ją dodać do masy ziemniaczanej, bo zwiększy ona chrupkość usmażonych placków.

Przepis: Placki ziemniaczane bez dodatku mąki

Chrupiące placki ziemniaczane bez dodatku mąki

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
500 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • 1/2 szklanki oleju

Sposób przygotowania

  1. Ścieranie i odsączanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Oprósz je sporą ilością soli, wymieszaj. Masę przełóż na gęste sito i zawieś nad miską. Po kilku minutach zacznij odciskać płyn, dociskając masę łyżką do sita.
  2. Przygotowanie ciasta ziemniaczanegoZebrany na dnie miski płyn ostrożnie zlej do zlewu, a znajdującą się na dnie skrobię dodaj do ziemniaków. Ziemniaki i skrobię przełóż do miski. Zetrzyj też do nich obraną cebulę. Dodaj jajko i całość dokładnie wymieszaj.
  3. Smażenie placków ziemniaczanychNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką nabieraj porcje ziemniaczanego ciasta, kładź je na patelni i rozpłaszczaj na grubość ok. 1 cm. Placki smaż na średnim ogniu, aż będą z obu stron rumiane.
  4. Serwowanie plackówPo zdjęciu z patelni placki układaj pojedynczą warstwą na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Gdy odsączysz z nich nadmiar tłuszczu, podawaj placki tak, jak lubisz, np. ze śmietaną i cukrem, sosem grzybowym.

Kilka sposobów na pyszne placki ziemniaczane

  • Konsystencja ciasta na placki ziemniaczane zależy też w dużej mierze od tego, na jakiej grubości oczkach je zetrzesz. Lepiej nie ścierać ich zbyt drobno. Im grubsze oczka na tarce wybierzesz, tym łatwiej odciśniesz nadmiar płynu, a placki wyjdą bardziej chrupiące.
  • Zamiast cebuli do masy ziemniaczanej możesz dodać drobno posiekany por. To warzywo również doskonale zaostrza smak dania.
  • Ciasto na placki ziemniaczane możesz dodatkowo doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...