Pełne mocy limoncello robię w domu. Przepis na likier dostałem od Adriano, kolegi z Włoch
Jestem wielbicielem alkoholi z owocową nutą. Jednym z moich ulubionych trunków tego typu jest włoski likier cytrynowy limoncello. Jego receptura została dopracowana do perfekcji, co sprawia, że zachwyca on swoich fanów wyjątkowym aromatem i pięknym żółtym kolorem. Ja likier cytrynowy limoncello kocham za intensywny aromat i orzeźwiający smak. Lubię pić limoncello bez dodatków, jako aperitif, ale wykorzystuję go również do różnych koktajli w czasie spotkań ze znajomymi. Najczęściej przygotowuję limoncello spritz, w którego składzie znajdują się także prosecco i plasterki cytryn.
Sprawdzony przeze mnie przepis na domowe limoncello pochodzi od mojego kolegi Adriano, który dziesięć lat temu przeprowadził się z Włoch do Polski.
Przepis: Limoncello
Limoncello to tradycyjnie produkowany we Włoszech lekki likier. Mój domowy odpowiednik powstaje z macerowanej skórki cytryn Limone di Sorrento, spirytusu i syropu cukrowego.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 12 cytryn
- 1/2 litra spirytusu rektyfikowanego
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki wody
Sposób przygotowania
- Robienie maceratuCytryny (najlepiej z Sorrento) dokładnie umyj i osusz. Zdejmij jedynie żółtą część skórki, pokrój na paski. Przełóż do słoika, zalej spirytusem i szczelnie zamknij. Przechowuj słoik z maceratem skórki z cytryny przez 7-12 dni w ciemnym miejscu.
- Połączenie skałdnikówGdy macerat będzie gotowy, przygotuj syrop z cukru i wody – 2 szklanki cukru rozpuść w 2 szklankach gorącej wody, mieszając kilka minut, a następnie wystudź miksturę. Macerat odcedź, połącz z syropem cukrowym i przelej do szklanych butelek. Szczelnie zamknij i przechowuj 7-14 dni w ciemnym miejscu.
Moim zdaniem aromatyczne limoncello doskonale smakuje podawane w schłodzonych szklankach lub kieliszkach. Idealnie pasuje też do niego gałązka świeżego rozmarynu.
Słów kilka o limoncello, włoskim likierze cytrynowym
Zawartość alkoholu w limoncello to 25-30%. Połączenie aromatycznej skórki cytrynowej, alkoholu oraz słodyczy syropu cukrowego sprawia, że likier limoncello ma przyjemny, orzeźwiający smak i wyjątkowy aromat. Najważniejszym składnikiem likieru limoncello są chronione międzynarodowym oznaczeniem pochodzenia IGP cytryny Limone di Sorrento, których skórka jest wyjątkowo aromatyczna.
Pochodzenie limoncello to kwestia sporna. Niektóre źródła podają, że włoski likier cytrynowy powstał w XX wieku dzięki Marii Antoninie Farace, która prowadziła pensjonat na Caprie i miała ogród, w którym rosły cytryny. Po II wojnie światowej jej wnuk otworzył restauracje i serwował limoncello produkowane zgodnie z recepturą swojej babki. Badacze historii włoskiego trunku doszukują się jego korzeni nieco wcześniej, bo już w czasach średniowiecznych. Kwestią sporną jest, kto i kiedy po raz pierwszy stworzył pyszny trunek o słonecznej barwie, jednak na uwagę zasługuje przede wszystkim fakt, że limoncello jest zaliczane do grupy najchętniej wybieranych napojów alkoholowych m.in. na południu Włoch.