Najlepszy przepis na sernik bez spodu. Potrzebujesz tylko pięciu składników
Nie powiem, że to przepis, przy którym nie trzeba żadnego wysiłku, bo ten sernik bez spodu wymaga ubicia białek i utarcia masy z dodatkiem żółtek. Jeśli jednak masz robot z końcówką do ubijania, zrobisz to bez trudu. Jeśli masz odrobinę wprawy samo zrobienia masy zajmie ci nie więcej, niż 10 minut. Potem już tylko potrzeba cierpliwości, aby sernik się upiekł i wystygł.
Jak zrobić idealny sernik bez spodu?
Najprościej (i ja tak zawsze robię) wykorzystać tu sernik z wiaderka. Jeśli jednak wolisz zwykły twaróg, koniecznie wcześniej zmiel go na gładko. Bardzo ważne w tym przepisie jest dokładne utarcie masy z masła, cukru i żółtek. Masa powinna być jasna, puszysta, a cukier musi się rozpuścić (kryształki cukru nie mogą być widoczne czy wyczuwalne w palcach). Jeśli nie masz robota czy miksera, możesz zrobić taki sernik tradycyjną metodą, ucierając składniki w makutrze – dokładnie tak radziły sobie nasze babcie. Ważne jest też, aby mieszając już wszystkie składniki razem, zrobić to dokładnie, ale delikatnie (jeśli robotem to na najniższych obrotach).
W podstawowym przepisie jedynym składnikiem dodającym aromatu jest budyń waniliowy (możesz dodać budyń o innym smaku). Ale śmiało możesz dorzucić do ciasta inne dodatki. Ja lubię dodać np. skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy. Dodaj je wówczas do ucieranej masy. W tym przypadku możesz też skorzystać z patentu z cukrem cytrynowym: sprawdź, jak zrobić cukier cytrynowy.
Po upieczeniu sernik nieco opada i jest wyższy na brzegach. To naturalne i nie musisz się tym martwić. Taki jego urok.
Przepis: Sernik bez spodu
Można go upiec zarówno w tortownicy, jak w prostokątnej blasze.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- 7 jajek
- 250 g cukru
- 100 g masła
- 2 torebki budyniu waniliowego
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaOddziel białka od żółtek. Miękkie masło ucieraj (możesz to zrobić robotem) z cukrem. Dodawaj kolejno żółtka i utrzyj wszystko na puszystą, jasną masę. Dodaj ser z wiaderka i zmiksuj wszystko delikatnie na gładką masę. Na koniec dodaj budynie. Białka ubij w osobnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową.
- Pieczenie ciastaRozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 55-60 minut. Ostudź ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Jak podawać sernik bez spodu?
Ważne jest, aby sernik przed krojeniem dobrze wystudzić. Taki sernik warto wstępnie przestudzić, nie wyciągając go z piekarnika, a otwierając jego drzwiczki. Sernik można jeść bez żadnych dodatków, ale można też posypać go cukrem puder, polać czekoladą albo udekorować świeżymi owocami.