Biszkopt, który zawsze wychodzi. Ten przepis sprawdziłem wielokrotnie i nigdy się nie zawiodłem
Biszkopt to doskonale sprawdza się jako baza urodzinowego tortu, ciasta z owocami i galaretką, minitorcików oraz innych słodkości. Aby uniknąć zbędnego stresu przy pieczeniu biszkoptu, skorzystaj z przepisu na biszkoptu, który zawsze wychodzi. Zanim jednak przystąpisz do przygotowywania idealnego biszkoptu, musisz poznać tajniki sztuki jego pieczenia.
Sprawdzony przepis na biszkopt, który zawsze się udaje
Po pierwsze i najważniejsze – do biszkoptu wybierz świeże jajka o temperaturze pokojowej. Dobry biszkopt wymaga zachowania proporcji mąki, jajek i cukru. Najlepiej zważyć jajka i użyć do przygotowania ciasta biszkoptowego cukru i mąki w ilości odpowiadającej ½ wagi jajek np.: na 6 jajek rozmiar L, które ważą około 65 g każde, powinno przypadać po 195 g mąki pszennej oraz drobnego cukru.
Idealny biszkopt można upiec bez dodatku mąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia, a jego sekretem jest odpowiednie ubicie masy jajecznej i piany z białek oraz dodanie dobrze napowietrzonej, przesianej przez drobne sito mąki.
Przepis: Biszkopt, który zawsze wychodzi
Ciasto biszkoptowe powstaje przez połączenie masy jajecznej z żółtek oraz ubitej piany z białek, cukru i mąki. Poszczególne składniki muszą być dodawane w odpowiedniej kolejności oraz w prawidłowy sposób mieszane.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 280 w każdej porcji
Składniki
- 6 dużych jajek
- 195 g mąki pszennej
- 195 g drobnego cukru
- 1,5 łyżki wody
Sposób przygotowania
- Przygotowanie do pieczeniaPrzygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Tortownicę natłuść olejem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
- Robienie ciastaOddziel żółtka od białek. W osobnych miskach ubij białka na sztywną pianę oraz utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę, dodając do niej 1,5 łyżki wody. Do ubijania piany z białek oraz ucierania masy jajecznej możesz użyć miksera. Pianę przełóż do utartych żółtek i dodaj przesianą przez drobne sito mąkę. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Ciasto biszkoptowe powinno być dobrze napowietrzone.
- PieczeniePrzelej ciasto biszkoptowe do tortownicy i włóż do nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia biszkoptu to 20-25 minut – ciasto powinno być lekko zarumienione. Przed końcem pieczenia sprawdź, czy biszkopt jest gotowy, robiąc test suchego patyczka. W tym celu wbij w ciasto drewniany patyczek – biszkopt jest upieczony, gdy po wyciągnięciu patyczka nie znajduje się na nim wilgotne ciasto. Wyjmij upieczony biszkopt z piekarnika. Poczekaj, aż ostygnie, a następnie odkrój ciasto od boków formy ostrym nożem i przełóż na kratkę.
Przekrój biszkopt na blaty za pomocą noża strunowego, jeżeli chcesz zrobić tort lub ciasto przekładane masą. Możesz też na wierzch biszkoptu wyłożyć świeże owoce i zalać je tężejącą galaretką.