Bułeczki maślane z przepisu babci są miękkie w środku i mają chrupiącą skórkę. To mój topowy przepis
Mięciutkie bułeczki maślane z chrupiącą skórką możesz przygotować w zaciszu własnej kuchni. Wystarczy kilka podstawowych produktów spożywczych m.in. mąka, mleko, jajka, drożdże i masło, aby wyczarować mięciutkie, delikatne i bardzo smaczne domowe bułki maślane na śniadanie lub podwieczorek.
Wskazówki: aby maślane ciasto drożdżowe zyskało odpowiednią puszystość, musi dwukrotnie wyrosnąć. Warto pamiętać, aby wyrośnięte ciasto „odpowietrzyć”, usuwając z niego zgromadzone gazy. Zanim przystąpisz do przygotowywania domowych bułeczek maślanych, dwie godziny wcześniej wyjmij składniki z lodówki, aby się ogrzały.
Przepis: Bułeczki maślane
Maślane bułeczki z ciasta drożdżowego są mięciutkie, puszyste i doskonale smakują nie tylko tuż po upieczeniu, ale także na drugi dzień. Jeżeli przygotujesz więcej maślanych bułeczek, to możesz je zamrozić.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 2 godz.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 300 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka krowiego lub mleka roślinnego
- 60 g cukru
- 50 g masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie rozczynuDrożdże rozpuść w 50 ml ciepłego mleka, dodaj łyżkę cukru, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia. Drożdże podczas wyrastania powinny delikatnie musować. Jeżeli rozczyn nie pracuje, to drożdże są nieświeże bądź mleko było zbyt zimne lub za ciepłe i musisz przygotować nową porcję.
- Roztopienie masłaMasło roztop w garnku z grubym dnem na małym ogniu – uważaj, żeby się nie przypaliło. Roztopione masło zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia.
- Połączenie składnikówMąkę pszenną przesiej do dużej miski lub na stolnicę i zrób w niej wgłębienie. Do powstałego wgłębienia wlej pozostałe mleko i przestudzone masło oraz dodaj żółtka, cukier, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Zagnieć gładkie ciasto.
- Wyrastanie ciastaZ ciasta uformuj kulę, przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę (do momentu podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie, co pozwoli usunąć z niego nadmiar zgromadzonych gazów. Ciasto podziel na 12 równych części i uformuj okrągłe lub podłużne bułki maślane. Bułeczki maślane ułóż w wyłożonej papierem do pieczenia formie, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- PieczenieNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz około 20 minut. Gotowe bułeczki wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.
Jeżeli zamiast świeżych drożdży wykorzystujesz suche drożdże, to do tego przepisu potrzebujesz około 12 g.
Jeżeli nie spożywasz produktów pochodzenia zwierzęcego, to też możesz przygotować pyszne bułeczki maślane z tego przepis. Zamiast mleka i masła wykorzystaj napój roślinny i olej kokosowy.
Ciasto drożdżowe nie tylko na maślane bułeczki
Okrągłe bułeczki maślane piekę z bardzo uniwersalnego ciasta drożdżowego. Dlatego możesz przygotować z niego również domowe drożdżówki z nadzieniem np. z białym serem lub dżemem, bułkę drożdżową z rodzynkami lub kruszonką. Wyrośnięte bułeczki posmarowane jajkiem bułeczki możesz posypać makiem lub sezamem.
W zależności od potrzeby i upodobań możesz upiec z tego przepisu bułeczki maślane w wersji wykwintne. Aby upiec bardziej wytrawne bułeczki maślane, zmniejsz w przepisie ilość dodawanego cukru. Taki wypiek jest idealnym dodatkiem np. do mięsnych i roślinnych burgerów lub kanapek z wędliną lub serem.