Znudziła ci się jajecznica? Zrób na śniadanie jajko na chmurce

Dodano:
Jajko na chmurce Źródło: Shutterstock / Creative Cooking
Jajko na chmurce albo jajko chmurka to efektowny pomysł na to, jak zaserwować zwykłe jajka. To oryginalny sposób, aby zastąpić tradycyjną jajecznicę, jajka na miękko czy jajka sadzone.

Jajko na chmurce swoją nazwę wzięło od wyglądającej niczym lekka chmurka ubitej i zapieczonej piany z białek. To proste i szybkie danie – wystarczy tak naprawdę ubić białka na sztywną pianę.

Jak się robi jajko na chmurce?

Jajko na chmurce to po prostu upieczona ubita piana z białek z ułożonymi w środku żółtkami. Żółtka powinny pozostać lekko płynne w środku, wówczas rozlewają się apetycznie po przekrojeniu. Aby piana dobrze się ubiła, możesz do białek dodać szczyptę soli (dobrze też, aby jajka były w temperaturze pokojowej). Jeśli masz robota, ubijanie zajmie ci dosłownie dwie minuty. Podstawowy przepis można też modyfikować. Chmurki można posypać kiełkami, posiekanym szczypiorkiem albo pokrojoną drobno kolorową papryką czy szynką. Jajka doprawiamy solą i pieprzem – a jeśli zależy ci na jeszcze lepszym wizualnym efekcie, użyj pieprzu kolorowego.

Przepis: Jajko na chmurce

Oryginalna propozycja na podanie jajek.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie jajekRozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Oddziel białka od żółtek. Najlepiej każde żółtko wbij do osobnej filiżanki lub miseczki uważając, aby pozostało w całości. Białka ubij na sztywną pianę. Do piany dodaj tarty parmezan i delikatnie wymieszaj.
  2. Pieczenie jajekUszykuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ubite białka podziel na cztery równe części i ułóż je na blaszce na kształt placków – chmurek z wgłębieniem w środku. Zapiekaj 3 minuty, a po tym czasie w zagłębienia włóż żółtka i piecz kolejne 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.

Jak podawać jajko na chmurce?

Jajko na chmurce można podać na śniadanie. Świetnie sprawdza się położone na bułce, kromce pełnoziarnistego chleba czy wytrawnym gofrze. Wówczas warto dodać do nich coś zielonego, np. ułożyć je na liściach rukoli albo ulubionej sałaty. Do takiego jajka doskonale pasują pomidory, awokado, papryka czy świeży ogórek. Gorące jajko można położyć na grzance z serem i szynką, albo grzance z masłem czosnkowym i salsą pomidorową. Tu naprawdę możliwości ogranicza jedynie wyobraźnia.

Warto też pamiętać, że jajko na chmurce to nie tylko śniadaniowe danie. Z powodzeniem możesz je podać do obiadu zamiast tradycyjnego jajka sadzonego. Wówczas możesz podać jajko na chmurce w towarzystwie gotowanych ziemniaków z koperkiem albo ziemniaków pieczonych. Do tego przyda się lekka surówka, albo po prostu: szklanka maślanki lub kefiru do picia.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...