Ta zupa meksykańska to idealna propozycja na chłodne dni – jest bardzo sycąca i przyjemnie rozgrzewa

Dodano:
Zupa meksykańska Źródło: Shutterstock / Katarzyna Hurova
Zupa meksykańska z mięsem mielonym to pyszna potrawa, którą możesz zastąpić dwudaniowy obiad. Połączenie mięsa mielonego, warzyw i bulionu zapewnia długie uczucie sytości. Tradycyjna zupa meksykańska jest pikantna, co zapewnia dodatkowy efekt rozgrzewający. Możesz zmniejszyć ilość ostrych przypraw, aby dopasować smak zupy meksykańskiej do indywidualnych potrzeb.

Pod nazwą „zupa meksykańska” kryje się kilka różnych zup. Najczęściej różnią się one rodzajem dodawanego mięsa. Ja robię tradycyjną zupę meksykańską z mieloną wołowiną (wykorzystuję udziec wołowy), jednak możesz zastąpić wołowinę mięsem wieprzowym (np. szynką lub karkówką) oraz mięsem mieszanym (wołowiną i wieprzowiną w dowolnych proporcjach).

W tradycyjnej zupie meksykańskiej nie może zabraknąć chili, czarnej lub czerwonej fasoli, kukurydzy, aromatycznych pomidorów, a także cebuli i czosnku.

Przepis: Zupa meksykańska

Zupa meksykańska to potrawa jednogarnkowa, która łączy różne smaki warzyw, mięsa oraz aromatycznych przypraw.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2,5 litra bulionu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. SmażeniePrzygotuj duży garnek. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż do momentu, aż się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż razem 1-2 minuty. Dodaj mięso. Smaż 4-5 minut, ciągle mieszając. Gdy mięso będzie obsmażone, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Smaż 1-2 minuty na średnim ogniu, ciągle mieszając.
  2. DuszenieDodaj 2 szklanki bulionu i duś na małym ogniu 15-20 minut. Dodaj krojone pomidory z puszki lub pokrojone w kostkę świeże pomidory (obrane i pozbawione gniazd nasiennych). Dokładnie wymieszaj z mięsem i duś 5-7 minut ma małym ogniu.
  3. GotowanieFasolę i kukurydze odsącz z zalewy. Dodaj do mięsa z cebulą, czosnkiem i pomidorami pozostały bulion oraz fasolę i kukurydzę. Gotuj zupę około 20 minut pod przykryciem.

Gotową zupę meksykańską dopraw do smaku solą.

Z czym podać zupę meksykańską?

Zupę meksykańską podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą. Danie to doskonale smakuje również doprawione na talerzu sokiem z cytryny lub limonki. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, polecam posypać porcję zupy meksykańskiej tartym parmezanem. Smakuje wyśmienicie.

W kuchni meksykańskiej potrawa ta serwowana jest z różnymi dodatkami np. chipsami z tortilli. W polskiej wersji zupy meksykańskiej możesz zastąpić je kromką świeżego chleba lub aromatycznymi grzankami ziołowymi lub czosnkowymi.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...