Tę aromatyczną herbatę serwuję świątecznym gościom. Jest przepyszna i doskonale relaksuje
Jaki napój podać świątecznym gościom? Ja stawiam na zimową herbatę, bo ma wyraźny smak, doskonały aromat i świetnie rozgrzewa. Potrafi też zrelaksować i sprawić, że każdy poczuje się wyjątkowo. A robi się ją bardzo prosto. Potrzebne są tylko aromatyczne dodatki.
Z jakiej herbaty zrobić napar?
Napar do aromatyzowania robię zwykle z klasycznej, czarnej herbaty. Jest ona dosyć mocna i przyjemna w smaku. Zawiera dużo polifenoli, które mają działanie prozdrowotne. Taką herbatę z przyjemnością można też wypić po posiłku. Od razu lepiej robi się na żołądku. Jeśli chcecie, by herbata była pobudzająca, parzcie ją nie dłużej niż 2-3 minuty. Jeśli ma wyciszać, parzenie należy wydłużyć do 5-7 minut. Aromatyzować można też napar zielonej herbaty. Ma ona jednak łagodniejszy smak i wyraziste dodatki mogą ją przytłoczyć.
Jak zrobić zimową herbatę?
Przygotowanie tego zimowego napoju zaczynam od zaparzenia czarnej herbaty. Zwykle stosuję herbatę sypaną, liściastą. Wsypuję ją do specjalnego sitka, w które jest zaopatrzonym dzbanek i przelewam gorącą wodą. Dla jednych gości parzę herbatę krócej, dla drugich dłużej. Zaraz wrzucam też do dzbanka gwiazdkę anyżu, goździki i laskę cynamonu.
Gdy herbata dobrze naciągnie dodatkami, dokładam do niej plasterek pomarańczy i całość dosładzam miodem. Moment, w którym dodaje się miód, tak naprawdę zależy od efektu, jaki chcemy uzyskać. Jeśli chcecie, by miód zachował swoje walory prozdrowotne, dodajcie go do dobrze przestudzonej herbaty (temperatura ok. 40 st. C). Jeśli zaś chcecie, by herbata dobrze was rozgrzała, dosłodźcie ją, gdy jest gorąca. Wtedy jednak miód straci swoje cenne właściwości.
Przepis: Zimowa herbata
Aromatyczna herbata nie tylko na Święta
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 55 w każdej porcji
Składniki
- 1 l gorącej wody
- 2-3 łyżeczki herbaty liściastej
- 1-2 laski cynamonu
- 1-2 gwiazdki anyżu
- 3-5 goździków
- 4 plastry pomarańczy
- miód do smaku
Sposób przygotowania
- Zaparzanie herbatyHerbatę wsyp do sitka, przelej bardzo gorącą wodą. Przykryj, odstaw na 2-5 minut do zaparzenia.
- Dokładanie dodatkówDo dzbanka z gorącą herbatą włoż laski cynamonu, gwiazdki anyżu i goździki. Poczekaj parę minut, by herbata dobrze naciągnęła.
- PodawanieGorącą lub przestudzoną herbatę dosłodź miodem do smaku. Rozlej do kubków, do każdego włóż plasterek pomarańczy. Możesz też wlać trochę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.
Inna wersja zimowej herbaty
Zimową herbatę możecie też przygotować nieco inaczej. Wystarczy, że dodacie do gorącej plasterki imbiru czy nasiona kardamonu. Zamiast plasterków pomarańczy możecie dołożyć plasterki cytryny. Cytrusy najlepiej wcześniej wyszorować i kroić wraz ze skórką. Wtedy mają najwięcej aromatu.