Zawijaski rybne mojej siostry zawsze znikają pierwsze. Każdy pyta o przepis
Zawijaski rybne to proste roladki z łososia i gotowych tortilli. Moja siostra szykuje je na różne okazje, także na świąteczne spotkania czy na sylwestra. To prosta przekąska, która jest pyszna, ładnie wygląda na stole, ale jednocześnie nie wymaga wysiłku w przygotowaniu: robi się ją ekspresowo z prostych składników, w tym z gotowych tortilli.
Jak zrobić zawijaski rybne?
Bazą zawijasków rybnych są gotowe tortille. Wystarczy je posmarować serkiem śmietankowym (idealnie sprawdzą się lekko solone serki typu philadelphia), ułożyć dodatki, czyli wędzonego łososia, zawinąć i pokroić na wygodne roladki do zjedzenia na raz. Takie roladki można dodatkowo spiąć wykałaczkami lub patyczkami do koreczków (wówczas na patyczek można dodatkowo nadziać połówkę pomidorka koktajlowego, oliwkę lub kawałek żółtego sera (można z niego wyciąć świąteczne akcenty, np. gwiazdki).
Do przygotowania zawijasków możesz wykorzystać dowolne tortille, także pełnoziarniste. Do przygotowania roladek można tez wykorzystać naleśniki (jeśli np. zostały ci ze smażenia krokietów).
Przepis: Zawijaski rybne
Pyszna i ekspresowa do zrobienia przekąska.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 177 w każdej porcji
Składniki
- 4 gotowe tortille
- 200 g wędzonego na zimno łososia (plastry)
- 150 g serka śmietankowego typu philadephia
- 4 liście sałaty
- 1 ogórek szklarniowy
Sposób przygotowania
- Szykowanie zwijaskówTortille posmaruj serkiem. Na każdej ułóż plastry łososia, liście sałaty i pokrojonego w plastry lub słupki ogórka. Zawiń ciasno jak naleśniki.
- KrojenieKażdą zawiniętą tortillę pokrój na małe zwijaski (roladki). Możesz je spiąć wykałaczką.
Inne pomysły na szybkie roladki
Przepis na zawijaski rybne traktuj jako inspirację: takie roladki można zrobić na wiele sposobów i wykorzystać do tego różne dodatki. Oto kilka równie smacznych połączeń:
- kanapkowy serek chrzanowy, koperek, wędzony łosoś, ogórek konserwowy,
- majonez, szynka, żółty ser, sałata lodowa,
- serek śmietankowy, pokrojona w kostkę kolorowa papryka, pokrojona w kostkę szynka (wymieszaj serek z dodatkami, nałóż grubszą warstwę na placki i zawiń),
- hummus, liście szpinaku baby, czerwona i zielona papryka,
- dowolna pasta kanapkowa: np. pasta jajeczna, pasta z makreli czy pasta z fasoli (oprócz pasty dodaj do roladek ulubione dodatki, które przełamią smaki, np. kiszone ogórki, cebulę lub marynowaną paprykę).