Ta fasola pomaga chudnąć i nie wzdyma. Jeśli zwykła ci szkodzi, wybierz właśnie ją

Dodano:
Zielona fasola mung Źródło: Magdalena Kmita-Kulesza
Strączki to idealna pomoc w utracie wagi. Jeśli źle tolerujesz zwykłą fasolę, wciąż możesz korzystać z właściwości nasion. Wystarczy, że wybierzesz ten rodzaj.

Ta fasola ma drobne nasiona i najczęściej zielony kolor. Ponieważ jednak po obraniu jest żółta, bywa nazywana także złotą. Fasola mung (Vigna radiata) to roślina strączkowa nieco dalej spokrewniona z tą białą, czerwoną czy nakrapianą. To sprawia, że ma lepsze właściwości.

Czy fasola mung jest zdrowa?

To niezwykle wartościowy rodzaj, który należy do najlżej strawnych nasion roślin strączkowych. Ponieważ fasola mung ma niższy poziom fermentujących związków cukrowych, jest mniej wzdymająca i lepiej tolerowana zwłaszcza przez osoby z wrażliwymi jelitami.

W porównaniu z popularnymi odmianami mung zapewnia mniej kalorii, węglowodanów i tłuszczu, a bardzo podobną ilość błonnika. Gotuje się szybciej niż fasola biała i nie wymaga długiego moczenia.

Wartości odżywcze fasoli mung

Ta fasola jest bardzo odżywcza. Sto gramów suchych nasion dostarcza 347 kalorii, 24 g białka i 16 g błonnika. Jednocześnie zawiera nawet 150% dziennej dawki kwasu foliowego. To bardzo ważny związek dla ochrony przed rakiem, tworzenia czerwonych krwinek i wsparcia układu krążenia czy nerwowego.

Złota fasola jest ponadto bogata w inne witaminy z tej grupy, zwłaszcza B1, B5 i B6. Zapewnia obfitość minerałów – oprócz miedzi ma również sporo żelaza. Ponadto stanowi dobre źródło magnezu, manganu, potasu i cynku.

Po ugotowaniu nasiona są znacznie lżejsze, ale wciąż zasobne w korzystne składniki. Stugramowa porcja dostarcza 105 kalorii, 7 g białka i 7,6 gramów błonnika, a przy tym pokrywa około 40% zapotrzebowania na kwas foliowy.

Fasola mung na odchudzanie

Nasiona strączkowe mogą sprzyjać utracie wagi nawet bez liczenia kalorii. Wszystko dlatego, że mają niską gęstość energetyczną, czyli małą liczbę kalorii przy dużej objętości. Fasola mung jest w tym szczególnie skuteczna.

Zawarty w niej błonnik wraz z białkiem to kombinacja doskonale wydłużająca sytość. Sięganie po nią pomaga utrzymać szybki metabolizm, a także stabilny, niższy poziom glukozy we krwi. To sprawia, że ułatwia spalanie tłuszczu. A ze względu na najlepszą tolerancję, nasiona można włączyć do menu w większych ilościach.

Jak jeść fasolę mung dla szczupłej sylwetki?

Ta fasola ma najlepszy wpływ na figurę, gdy włącza się ją do lekkich potraw. Jest szczególnie polecana w sałatkach (zwłaszcza ze skiełkowanymi nasionami), pastach kanapkowych, roślinnych burgerach, zupa jarzynowych bez zasmażki oraz daniach typu curry, które bazują na warzywach. Warto natomiast unikać smażenia tych nasion oraz łączenia z dużą ilością tłuszczu i mięsa.

Ile fasoli mung można jeść dziennie?

Najlepsza porcja zielonej fasoli to 100-150 gramów ugotowanych nasion dziennie, co odpowiada 60-90 gramom suchych. Jeśli jednak ktoś stosuje niskokaloryczną dietę odchudzającą, powinien zmniejszyć dzienne spożycie gotowych ziaren do 80-120 gramów.

Natomiast sięgając po kiełki mung, czyli de facto fasolę surową, dobrze jest nie przekraczać dawki 100 gramów dziennie.

Czy fasolkę mung trzeba moczyć?

Moczenie jej przed gotowaniem nie jest konieczne, ale znacznie skraca ten proces i pomaga pozbyć się części gazotwórczych cukrów. Bez takiego przygotowania zielona fasola gotuje się 40-60 minut, co zależy od konkretnego produktu. Po namoczeniu przez 2-4 godziny lub całą noc czas ten wynosi maksymalnie 20-30 minut. Na szklankę nasion bierze się 3 szklanki wody.

Łuskanych nasion nie trzeba namaczać, bo wystarczy dokładnie je wypłukać pod bieżącą wodą. Czas obróbki wynosi zwykle 20-25 minut, a dodatek wody powinien być 2-2,5 razy większy.

Kto nie może jeść fasoli mung?

Do jedzenia szczególnie większych ilości tych nasion są pewne przeciwwskazania. To choroby jelit w fasie zaostrzenia, choroby tarczycy, jak również alergia na strączki.

Osoby, które mają mało błonnika w diecie, powinny włączać fasolę mung stopniowo, zaczynając od niewielkich porcji. Zaleca się też, by nie jeść dużych ilości na noc. Mogą wtedy obciążać układ trawienia i wybudzać ze snu z powodu uczucia ciężkości i gazów.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...