Do tych śledzi dodaję składniki słodkie i wytrawne. Tworzą pyszną, efektowną całość
Najpopularniejsze śledzie w polskich sklepach to matiasy, czyli solone filety. Jednocześnie są one najbardziej uniwersalne, jeśli chodzi o możliwość przygotowania. Nie ma przy nich dużo pracy, bo wystarczy je tylko wymoczyć, by usunąć nadmiar soli. Potem zaś można łączyć z ulubionymi składnikami. A możliwości jest naprawdę dużo.
Jak długo moczyć solone filety śledziowe?
Matiasy to filety śledziowe utrwalone w solance. Zawierają dużo soli, dlatego przed wykorzystaniem ich w potrawie, trzeba je wymoczyć. Czas moczenia śledzi zależy od efektu, jaki chcecie uzyskać. Przyjmuje się, że śledzie trzeba moczyć od 2 do 8 godzin. Przy czym nie należy przeciągać tego czasu, bo zbyt długo moczona ryba traci dużo na smaku. Robi się wodnista i pozbawiona wyrazu. Dlatego ja ograniczam moczenie śledzi do 3-4 godzin.
By przyspieszyć efekt, warto w czasie moczenia zmienić 1-2 razy wodę. Śledzie można też moczyć w mleku, które przyspiesza efekt odsalania i nadaje rybie aksamitnej konsystencji.
Jak zrobić śledzie z żurawiną?
Śledzie solone doskonale komponują się z różnymi dodatkami. Dość zaskakujące jest to, że ta słona ryba dobrze harmonizuje ze słodkawymi składnikami. Można więc łączyć ją z jabłkiem, burakiem, rodzynkami, żurawiną czy miodem. Ja sięgam po te dwa ostatnie dodatki, ale zestawiam je z wyrazistą cebulą i ogórkiem konserwowym. Gdy wszystkie składniki się przegryzą, powstanie słodko-słona przystawka, którą zjada się z wielką przyjemnością.
Przepis: Śledzie z suszoną żurawiną
Śledzie na przystawkę ze słodko-wytrawnymi dodatkami
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
- 5-6 solonych filetów śledziowych
- 1 średniej wielkości cebula
- 2-3 ogórki konserwowe
- 4-5 łyżek żurawiny suszonej
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub lnianego
- 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- świeży koperek
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówŚledzie wymocz w zimnej wodzie, odsącz, osusz, pokrój na kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Żurawinę zalej gorącą wodą, odstaw na 5 minut, odsącz. Ogórki pokrój w plasterki.
- Łączenie składnikówW misce umieść śledzie, cebulę, żurawinę i ogórki. Olej wymieszaj z sokiem z cytryny i miodem. Polej śledzie, wymieszaj. Oprósz pieprzem, posyp koperkiem, odstaw na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki, by składniki się przegryzły.
Solone śledzie – kilka wskazówek
Śledzie idealnie nadają się na przystawkę i przekąskę. Zanim ją jednak przygotujecie, odpowiednio wcześniej zalejcie je wodą. O czym jeszcze warto pamiętać?
- Woda do moczenia śledzi powinna być zimna, a nie ciepła.
- W czasie moczenia śledzie powinny stać w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
- Po wymoczeniu śledzie należy odsączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Warto pamiętać, że dodatki, z którymi łączy się śledzie, też łagodzą ich smak.