Puszkę masy makowej ekspresowo przerabiam na wilgotne ciasto. To u mnie świąteczny nr 1
Na Święta wiele osób piecze struclę makową. Jak dla mnie jest przy niej za dużo pracy. Dlatego zwykle robię jakieś szybsze ciasto z makiem. Numerem 1 na moim stole jest to proste ciasto, które składa się niemal z samego maku. A ponieważ przygotowuję je z gotowej masy makowej, powstaje w naprawdę ekspresowym tempie. Myślę, że wam też ten wypiek posmakuje.
Jak zamienić masę makową w ciasto?
Gotowa masa makowa często jest wykorzystywana do ciast jako nadzienie. Jednak można ją też przerobić na ciasto. Wtedy mak nie będzie tylko dodatkiem, ale podstawowym składnikiem. Jeśli tak, jak moja rodzina, lubicie takie wilgotne, pełne smaku ciasta, ta propozycja jest naprawdę idealna.
By masa makowa zamieniła się w wilgotne, zwarte ciasto, potrzebuje kilku dodatków. Przede wszystkim są to jajka, których warto użyć kilka. Można dodać je w całości lub oddzielnie żółtka i ubite białka. Ja korzystam z tej drugiej opcji, dzięki czemu ciasto zyskuje lekkość. Do masy makowej dodaję też zmielone migdały, które dodają całości smaku i odpowiedniej struktury oraz śmietankę, która dodaje aksamitnej konsystencji.
Jak zrobić wilgotny makowiec w parę chwil?
Ten pyszny makowiec robi się naprawdę szybko. To zasługa gotowej masy makowej, którą wystarczy tylko zmiksować z jajkami, roztopionym masłem i zmielonymi migdałami. Do ciasta można też wsypać dodatkowe bakalie, np. rodzynki, posiekane orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ja jednak nie przesadzam z tymi dodatkami, bo stawiam na mrożone wiśnie. Doskonale przełamują one smak tego ciasta, dodają mu orzeźwiających nut i pięknie się prezentują w masie makowej.
Przepis: Ciasto mocno makowe
Szybkie ciasto z gotowej masy makowej
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 185 w każdej porcji
Składniki
- 850 g gotowej masy makowej
- 4 jajka
- 100 g masła
- 120 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g mrożonych wiśni
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Miksowanie składnikówWiśnie rozmroź, odsącz z nadmiaru soku. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę. Dodaj masę makową i roztopione masło, dokładnie wymieszaj. Dodaj mielone migdały, proszek do pieczenia i sól.
- PieczenieBiałka ubij na sztywno. Dodaj do masy makowej, delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do prostokątnej formy. Posyp wiśniami, lekko je wciśnij. Piecz ok. 50 minut w 170 st. C
Ekspresowy makowiec – kilka wskazówek
By zamienić masę makową w wilgotne, aromatyczne ciasto, wystarczy dołożyć kilka składników.
- Zamiast zmielonych migdałów można użyć mąki pszennej. Miejsce masła może zaś zająć śmietanka kremówka.
- Do ciasta z masy makowej warto też dodać trochę proszku do pieczenia, dzięki czemu ciasto wyjdzie pulchniejsze.
- Zamiast wiśni mrożonych można sięgnąć po wiśnie z konfitury. Aby nie opadały na dno, po rozmrożeniu i osączeniu warto je obtoczyć w skrobi ziemniaczanej lub w mące pszennej.
- Do ciasta można też dodać 50 g roztopionej, gorzkiej czekolady.