Ciasto na paszteciki robię tylko tak. Jeden dodatek sprawia, że każdy pyta o przepis

Dodano:
Paszteciki drożdżowe Źródło: Shutterstock / Monika_1
To doskonały przepis na ciasto do pasztecików: niezależnie od tego, jaki farsz wybierzesz, wyjdą pyszne i mięciutkie.

Paszteciki z postnym lub mięsnym nadzieniem to w wielu domach obowiązkowa ozycja na Wigilię i Boże Narodzenie. Świetnie smakują podane z barszczem, są pyszną przekąską, którą można łatwo odgrzać. U mnie bazą takich pasztecików jest proste, drożdżowe ciasto. Ma ono jednak swój sekret – podpowiedziały mi go kiedyś panie z zaprzyjaźnionego koła gospodyń wiejskich, O tej pory zawsze, kiedy mam ochotę na paszteciki, robię je tak jak one – z obowiązkowym dodatkiem szczypty gałki muszkatołowej. Jeden drobny dodatek, a robi różnicę.

Jak zrobić ciasto na paszteciki?

Jeśli kiedykolwiek robiłeś ciasto drożdżowe, ten przepis nie będzie dla ciebie trudny: to wręcz klasyk – z prostym składem. Przy takim cieście warto poświęcić czas na jego odpowiednie wyrobienie, jeśli masz robota z hakiem do wyrabiania ciasta zrobi tę pracę za ciebie (niech ciasto się wyrabia nawet 10-15 minut).

Jeśli dodajesz gałkę muszkatołową, najlepiej dać świeżo zmieloną (wystarczy zetrzeć kawałek kulki na najdrobniejszej tarce). Nie przesadź jednak z jej ilością: ma być wyczuwalna, ale nie może zdominować ciasta. Nie zapomnij też o soli, która podbije smaki.

Rada: jeśli chcesz, aby paszteciki miały błyszczącą skórkę, posmaruj je przd pieczeniem jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka.

Przepis: Ciasto na paszteciki

Drożdżowe ciasto idealne na postne lub mięsne paszteciki.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
295 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • ¾ kostki rozpuszczonego masła
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • duża szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaZ drożdży, części mleka i cukru zrób zaczyn. Kiedy zacznie pracować, dodaj mąkę, jajka, resztę mleka i przyprawy, w tym obowiązkowo gałkę. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto ok. 10-15 min. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
  2. Robienie pasztecikówCiasto rozwałkuj i krój na prostokąty. Na każdy kładź wybrane i zawijaj. Odstaw paszteciki ułożone na blasze na kilkanaście minut, aby jeszcze trochę wyrosły. Piecz na złoto – ok. 20-30 minut.

Paszteciki można jeść na ciepło i na zimno. Najlepiej je odgrzewać w piekarniku: włóż na chwilę do rozgrzanego piekarnika i od razu podawaj.

Jaki farsz do pasztecików na Wigilię i Boże Narodzenie?

Do ciasta możesz wykorzystać dowolny farsz: świetnie sprawdzi się farsz z grzybów leśnych albo kapusta z grzybami (może to być dokładnie ten sam farsz co do uszek czy pierogów). Do pasztecików można również dawać farsz mięsny albo szpinakowy. Można też postawić na mniej typowe rozwiązania i zawijać w ciasto np. szynkę i żółty ser albo suszone pomidory i fetę.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...