Oszukane pierniczki zrobisz ekspresowo. Bez czekania, bez drogich składników
Oszukane pierniczki to nic innego, jak pierniczkowe, kruche ciasteczka. Nie ma tu jednak konieczności leżakowania ciasta, a sam skład jest bardzo oszczędny: nie ma tu ni masła, ani miodu, a mimo to gotowe ciastka smakują rewelacyjnie i są tak kruchutkie, że wręcz rozpływają się w ustach.
Jak zrobić oszukane pierniczki?
Bazą pierniczków jest najzwyklejsze kruche ciasto przygotowane na margarynie do pieczenia (jest nie tylko tańsza, ale też w tego typu wypiekach daje bardziej neutralny smak). Sekret to dodatek przyprawy piernikowej, która daje pierniczkowy aromat (można jej dać więcej niż w przepisie, jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty, ostrzejszy smak) ale też odrobiny kako, które z kolei przyciemnia ciasto.
Ważne jest aby stosować tu żelazną zasadę: ciasto kruche nie lubi ciepła. Należy je zagnieść możliwie szybko (aby nie ogrzewało się od ciepła rąk) i koniecznie schłodzić w lodówce. Można tu dla ułatwienia zastosować psoty patent i rozwałkować ciasto przed włożeniem do lodówki – potem wystarczy już tylko wyciąć dowolne kształty i piec. Jeśli chłodzisz rozwałkowane ciasto: rozwałkuj je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i ułóż na płasko w lodówce.
Przepis: Oszukane pierniczki
Szybkie ciasteczka piernikowe na święta.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 480 w każdej porcji
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 200 g margaryny do pieczenia (zimnej)
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
Sposób przygotowania
- Zagniatanie ciastaMąkę posiekaj z zimną margaryną. Dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na ok. 30 minut (powinno być schłodzone).
- Pieczenie ciastekCiasto rozwałkuj, wycinaj dowolne kształty i układaj na blasze. Piecz ok. 12 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasteczka tuż po upieczeniu są bardzo delikatne i kruche, dlatego dobrze je ostudź, szczególnie jeśli wycinałeś ciastka w większych kształtach.
Jak dekorować oszukane pierniczki?
Piernikowe ciasteczka można dekorować. Wykorzystaj do tego dowolne dodatki: lukier, polewy czekoladowe, bakalie czy posypki. Jeśli zależy ci na precyzyjnych wzrokach, przygotuj lukier królewski na bazie białek jaj i cukru pudru. Jeśli ma to być prosta dekoracja, wystarczy prosty lukier na bazie cukru pudru z dodatkiem odrobiny płynu: wody soku z cytryny lub i pomarańczy.