Oszukane pierniczki zrobisz ekspresowo. Bez czekania, bez drogich składników

Dodano:
Robienie pierniczków Źródło: Shutterstock / Arina P Habich
Oszukane pierniczki to pyszne, kruche ciasteczka, które zrobisz łatwo i szybko. To przepis oszczędzający i czas, i pieniądze.

Oszukane pierniczki to nic innego, jak pierniczkowe, kruche ciasteczka. Nie ma tu jednak konieczności leżakowania ciasta, a sam skład jest bardzo oszczędny: nie ma tu ni masła, ani miodu, a mimo to gotowe ciastka smakują rewelacyjnie i są tak kruchutkie, że wręcz rozpływają się w ustach.

Jak zrobić oszukane pierniczki?

Bazą pierniczków jest najzwyklejsze kruche ciasto przygotowane na margarynie do pieczenia (jest nie tylko tańsza, ale też w tego typu wypiekach daje bardziej neutralny smak). Sekret to dodatek przyprawy piernikowej, która daje pierniczkowy aromat (można jej dać więcej niż w przepisie, jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty, ostrzejszy smak) ale też odrobiny kako, które z kolei przyciemnia ciasto.

Ważne jest aby stosować tu żelazną zasadę: ciasto kruche nie lubi ciepła. Należy je zagnieść możliwie szybko (aby nie ogrzewało się od ciepła rąk) i koniecznie schłodzić w lodówce. Można tu dla ułatwienia zastosować psoty patent i rozwałkować ciasto przed włożeniem do lodówki – potem wystarczy już tylko wyciąć dowolne kształty i piec. Jeśli chłodzisz rozwałkowane ciasto: rozwałkuj je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i ułóż na płasko w lodówce.

Przepis: Oszukane pierniczki

Szybkie ciasteczka piernikowe na święta.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
480 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny do pieczenia (zimnej)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

Sposób przygotowania

  1. Zagniatanie ciastaMąkę posiekaj z zimną margaryną. Dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na ok. 30 minut (powinno być schłodzone).
  2. Pieczenie ciastekCiasto rozwałkuj, wycinaj dowolne kształty i układaj na blasze. Piecz ok. 12 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasteczka tuż po upieczeniu są bardzo delikatne i kruche, dlatego dobrze je ostudź, szczególnie jeśli wycinałeś ciastka w większych kształtach.

Jak dekorować oszukane pierniczki?

Piernikowe ciasteczka można dekorować. Wykorzystaj do tego dowolne dodatki: lukier, polewy czekoladowe, bakalie czy posypki. Jeśli zależy ci na precyzyjnych wzrokach, przygotuj lukier królewski na bazie białek jaj i cukru pudru. Jeśli ma to być prosta dekoracja, wystarczy prosty lukier na bazie cukru pudru z dodatkiem odrobiny płynu: wody soku z cytryny lub i pomarańczy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...