Z białej fasoli i aromatycznego dodatku robię prostą potrawę wigilijną. Zapomnianą, a pyszną

Dodano:
Fasola w garnku Źródło: Shutterstock / Mialcas
Pierwszy raz tego dania spróbowałam na Wigilii w Małopolsce. Najpierw zaskoczyło mnie składem, a potem doskonałym smakiem. Dziś sama je przyrządzam, bo jest bardzo proste i przepyszne.

W każdym domu są dania wigilijne, które od pokoleń pojawiają się w czasie wieczerzy. Ja chętnie jednak wplatam w nie mniej znane potrawy, by nieco urozmaicić tę uroczystą kolację. Najchętniej przyrządzam dania, które nie wymagają dużo pracy, a zwyczajnie zachwycają. Należy do nich fasola z suszonymi śliwkami.

Jakich śliwek i fasoli użyć do dania?

Podstawą tego prostego dania jest sucha fasola. Najlepiej sięgnąć po duże ziarna fasoli Jaś lub Piękny Jaś. Można też wybrać drobniejszą fasolkę. Jedną i drugą wcześniej warto namoczyć, by ziarna napęczniały i stały się lżejsze dla żołądka. W wersji ekspresowej można sięgnąć po fasolkę z puszki, jednak trzeba uważać w czasie przyrządzania, by się nie rozgotowała. Do dania nie polecam fasoli czerwonej, bo zmienia charakter potrawy.

Jeśli chodzi o śliwki, najlepiej wybrać suszone i wędzone. Wtedy danie będzie bardzo aromatyczne. Jeśli zaś wolicie łagodniejsze smaki, kupcie śliwki kalifornijskie.

Jak zrobić aromatyczną fasolę na Wigilię?

Przygotowanie tej prostej potrawy wigilijnej należy zacząć od namoczenia fasoli. Następnego dnia trzeba odcedzić wodę i wlać porcję świeżej i ugotować w niej fasolę do miękkości. Do garnka dobrze jest wrzucić listek laurowy i ziarna ziela angielskiego dla lepszego smaku i aromatu. Gdy fasola jest już miękka, trzeba zająć się śliwkami. Jeśli są twarde i bardzo suche, należy je namoczyć w ciepłej wodzie. Potem trzeba je dodać do ugotowanej fasoli, gotować razem 10-15 minut, a na koniec doprawić solą i miodem lub cukrem.

Przepis: Fasola ze śliwkami

Proste danie wigilijne z dwóch składników

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g białej fasoli Jaś
  • 150 g suszonych śliwek
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, miód lub cukier

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie fasoliFasolę mocz w zimnej wodzie, najlepiej przez całą noc. Odlej wodę, wlej porcję świeżej, dodaj listki laurowe i ziele, gotuj, aż fasola będzie miękka.
  2. Łączenie składnikówŚliwki zalej ciepłą wodą, odstaw na 15-20 minut. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj do fasoli razem ze śliwkami i częścią wody. Dodaj trochę soli i miodu. Gotuj ok. 10-15 minut, aż składniki będą miękkie.

Fasola ze śliwkami – kilka wskazówek

Fasola ze śliwkami to danie wigilijne znane w Małopolsce, Podkarpaciu, Lubelszczyźnie i na Kresach Wschodnich. Jest postna, ale pożywna. Można ją podawać na ciepło lub zimno. Co jeszcze warto wiedzieć o tym daniu?

  • Do potrawy można dodać trochę posiekanej i zeszklonej na maśle cebuli. Będzie miała głębszy smak.
  • Fasolę ze śliwkami warto przygotować dzień wcześniej, bo następnego dnia smakuje o wiele lepiej.
  • Fasoli nie należy solić na początku gotowania, bo będzie twarda.
  • Smak potrawy można podbić odrobiną cynamonu lub mielonymi goździkami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...