Zamiast strucli piekę na Święta proste ciasto z makiem. Mało pracy, moc smaku

Dodano:
Ciasto z makiem Źródło: Shutterstock / OlgaBombologna
Niektórzy pieką na Święta struclę makową, a ja wolę ekspresowe ciasto z makiem. Nie ma przy nim dużo pracy, a wychodzi lekkie, aromatyczne i bardzo smaczne. Da się je przygotować dosłownie w ostatniej chwili.

Mak to jeden ze składników, o których powinniśmy pamiętać, przyrządzając świąteczne potrawy. Ma symboliczne znaczenie, bo jego obecność na naszym stole ma nam zapewnić dostatek i spokój. Z jego dodatkiem przyrządzamy kluski, kutię i makowiec. Ja piekę zaś szybkie, aromatyczne ciasto ucierane.

Wartość odżywcza maku

Nasionka maku, choć takie malutkie, odznaczają się wysoką wartością odżywczą. 100 g maku dostarcza ok. 520 kcal. W jego składzie znajduje się dużo tłuszczów nienasyconych, a także sporo białka i błonnika. Mak stanowi bardzo dobre źródło wapnia i magnezu oraz fosforu, cynku, witaminy E i witamin z grupy B. Warto więc sięgać po te nasionka, bo wzmacniają kości i zęby, dodają energii, poprawiają trawienie, a także działają lekko uspokajająco.

Jak zrobić szybkie ciasto z makiem?

Szybkie ciasto z makiem robię na zasadzie ciasta ucieranego. Szybko miksuję w misce jajka z cukrem. Do puszystej masy dodaję olej i jogurt naturalny oraz składniki sypkie. Są to: mąka, proszek do pieczenia, mak i szczypta soli. Do ciasta dokładam też trochę skórki startej z cytryny oraz świeżo wyciśniętego z niej soku. Dodają ciastu orzeźwiającego smaku, pięknego aromatu i lekkości. Po upieczeniu ciasto dekoruję lukrem i skórką z cytryny. Ten wypiek doskonale wygląda na stole i idealnie pasuje na Święta.

Przepis: Ciasto ucierane z makiem

Szybkie ciasto z dodatkiem sypkiego maku

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
215 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 120 ml oleju
  • 150 g jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • lukier

Sposób przygotowania

  1. Miksowanie składnikówJajka zmiksuj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj do niej olej i jogurt, krótko wymieszaj. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i wanilię. Krótko wymieszaj. Połącz z makiem.
  2. PieczenieCiasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 45 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu i wyjęciu z formy ciasto posmaruj lukrem i udekoruj np. skórką z cytryny – startą lub kandyzowaną.

Ciasto z makiem – kilka wskazówek

Ciasto ucierane z makiem długo zachowuje świeżość, bo ma dodatek oleju. Można je więc upiec 2-3 dni przed Świętami. Oto co jeszcze warto o nim wiedzieć.

  • Zamiast skórki startej z cytryny i cytrynowego soku do ciasta z makiem można dodać skórkę z pomarańczy – startą lub kandyzowaną oraz trochę świeżo wyciśniętego soku. Też idealnie komponują się z makiem.
  • Do ciasta można dodać suchy mak cały lub zmielony.
  • Jeśli chcecie uświetnić smak tego ciasta, możecie dodać do niego także pokrojone w małą kostkę jabłko. Doda wypiekowi przyjemnego smaku i wilgotności.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...