Zamiast strucli piekę na Święta proste ciasto z makiem. Mało pracy, moc smaku
Mak to jeden ze składników, o których powinniśmy pamiętać, przyrządzając świąteczne potrawy. Ma symboliczne znaczenie, bo jego obecność na naszym stole ma nam zapewnić dostatek i spokój. Z jego dodatkiem przyrządzamy kluski, kutię i makowiec. Ja piekę zaś szybkie, aromatyczne ciasto ucierane.
Wartość odżywcza maku
Nasionka maku, choć takie malutkie, odznaczają się wysoką wartością odżywczą. 100 g maku dostarcza ok. 520 kcal. W jego składzie znajduje się dużo tłuszczów nienasyconych, a także sporo białka i błonnika. Mak stanowi bardzo dobre źródło wapnia i magnezu oraz fosforu, cynku, witaminy E i witamin z grupy B. Warto więc sięgać po te nasionka, bo wzmacniają kości i zęby, dodają energii, poprawiają trawienie, a także działają lekko uspokajająco.
Jak zrobić szybkie ciasto z makiem?
Szybkie ciasto z makiem robię na zasadzie ciasta ucieranego. Szybko miksuję w misce jajka z cukrem. Do puszystej masy dodaję olej i jogurt naturalny oraz składniki sypkie. Są to: mąka, proszek do pieczenia, mak i szczypta soli. Do ciasta dokładam też trochę skórki startej z cytryny oraz świeżo wyciśniętego z niej soku. Dodają ciastu orzeźwiającego smaku, pięknego aromatu i lekkości. Po upieczeniu ciasto dekoruję lukrem i skórką z cytryny. Ten wypiek doskonale wygląda na stole i idealnie pasuje na Święta.
Przepis: Ciasto ucierane z makiem
Szybkie ciasto z dodatkiem sypkiego maku
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 215 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 120 ml oleju
- 150 g jogurtu naturalnego lub kefiru
- 1/2 szklanki suchego maku
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- lukier
Sposób przygotowania
- Miksowanie składnikówJajka zmiksuj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj do niej olej i jogurt, krótko wymieszaj. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i wanilię. Krótko wymieszaj. Połącz z makiem.
- PieczenieCiasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 45 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu i wyjęciu z formy ciasto posmaruj lukrem i udekoruj np. skórką z cytryny – startą lub kandyzowaną.
Ciasto z makiem – kilka wskazówek
Ciasto ucierane z makiem długo zachowuje świeżość, bo ma dodatek oleju. Można je więc upiec 2-3 dni przed Świętami. Oto co jeszcze warto o nim wiedzieć.
- Zamiast skórki startej z cytryny i cytrynowego soku do ciasta z makiem można dodać skórkę z pomarańczy – startą lub kandyzowaną oraz trochę świeżo wyciśniętego soku. Też idealnie komponują się z makiem.
- Do ciasta można dodać suchy mak cały lub zmielony.
- Jeśli chcecie uświetnić smak tego ciasta, możecie dodać do niego także pokrojone w małą kostkę jabłko. Doda wypiekowi przyjemnego smaku i wilgotności.