Na święta robię tylko ten sernik bez pieczenia. Elegancki, pełen bakalii i zawsze znika do ostatniego kawałka
Uwielbiam serniki na zimno, bo nigdy nie opadają i nie potrzebują piekarnika. Na świąteczne i noworoczne spotkania często szykuję tę wersję, bo zawsze robi wrażenie na gościach. Bogaty deser wygląda jak z cukierni i jest idealnym dodatkiem do kawy czy herbaty.
Jak zrobić sernik bez pieczenia z orzechami i skórką pomarańczową?
Na masę biorę serki homogenizowane o smaku waniliowym, które nadają jej gładką konsystencję oraz lekki smak i kolor. Dokładam półtłusty twaróg, by poprawić strukturę i ułatwić utrzymanie bakalii w serniku. Dokładam też żelatynę, żeby całość stężała i dała się kroić.
Najpierw robię jednak ciemny spód z herbatników w czekoladzie z masłem i kakao w proszku. Przed pokruszeniem najlepiej je schodzić w lodówce lub zamrażarce, żeby polewa się nie rozsmarowywała.
Najlepszą formą do tego sernika jest otwierana tortownica o średnicy 20-22 centymetrów. W takiej deser wychodzi wyższy i bardziej dekoracyjny. Masa może jednak wypełnić ją po brzegi. Wtedy podwyższam formę, wykładając ścianki pergaminem do pieczenia. Warto przykryć krążkiem z takiego papieru również dno naczynia.
Przepis: Sernik bez pieczenia z orzechami i skórką pomarańczową
Dekoracyjny sernik pełen bakalii na czekoladowym spodzie z ciasteczek.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 355 w każdej porcji
Składniki
Na masę:
- 600 g waniliowego serka homogenizowanego
- 200 g półtłustego twarogu
- 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny w proszku
- 1/2 cytryny
- 1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej w syropie
- 1 szklanka prażonych orzechów ziemnych bez dodatków
- 1/2 szklanki jasnych rodzynek
Na spód:
- 350 g herbatników w polewie czekoladowej
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 150 g masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie spoduPosmaruj łyżką masła boki i dno tortownicy, a resztę roztop i przestudź. Pokrusz herbatniki, wymieszaj z proszkiem kakao i wlej masło. Połącz składniki, wyłóż masą dno tortownicy i ugnieć. Wstaw formę do lodówki.
- Szykowanie bakaliiZalej rodzynki gorącą wodą i odstaw na 10-15 minut, by napęczniały. Wyjmij skórkę z syropu i połącz z orzechami oraz osączonymi rodzynkami, natomiast syrop zachowaj.
- Łączenie masy serowejNamocz żelatynę w 1/4 szklanki zimnej wody i odstaw na 5-10 minut, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej, aż roztwór będzie płynny i klarowny. Odstaw do wystygnięcia. Wyciśnij sok z cytryny. Przeciśnij twaróg przez praskę do ziemniaków, po czym utrzyj dokładnie z cukrem i sokiem z cytryny, dokładając serki homogenizowane. Wsyp 2/3 mieszanki bakaliowej i połącz z madą. Przełóż ją do formy i wstaw na 4-5 godzin do lodówki.
- Dekorowanie sernikaWymieszaj pozostałe bakalie z odłożonym syropem pomarańczowym. Przed podaniem wyłóż je na wierzch sernika.
Sernik bez pieczenia z bakaliami – wskazówki
Ten deser można przyrządzić z różnymi mieszankami bakaliowymi. W przepisie potrzebna jest porcja równa 2 i 1/2 szklanki, a w jej skład mogą wchodzić między innymi orzechy włoskie, laskowe czy nerkowe, migdały, pokrojone figi albo żurawina. Warto przygotować własną kompozycję. Rezygnując ze skórki pomarańczowej w syropie, można zastąpić ten słodki płyn miodem.
Kluczowym etapem szykowania sernika na zimno jest rozpuszczenie żelatyny. Zwykle kupuję sypką i zalewam ją wyłącznie zimną wodą. Gdy napęcznieje, wstawiam naczynie do gorącej wody. Nigdy jej mocno nie podgrzewam, by nie straciła właściwości żelujących. Gdy już ją rozpuszczę i schłodzę, dodaję do masy serowej stopniowo. Najpierw mieszam z małą porcją, a potem dopiero dokładam do całości, dzięki czemu ma idealną konsystencję.