Na święta robię tylko ten sernik bez pieczenia. Elegancki, pełen bakalii i zawsze znika do ostatniego kawałka

Dodano:
Sernik bez pieczenia z bakaliami Źródło: Shutterstock / Shaiith
Do tego sernika nie piekę nawet spodu, a zawsze staje na wysokości zadania. Elegancki deser z masą bakalii to ozdoba stołu i pyszności, jakich mało. A wystarczy niecałe 40 minut w kuchni.

Uwielbiam serniki na zimno, bo nigdy nie opadają i nie potrzebują piekarnika. Na świąteczne i noworoczne spotkania często szykuję tę wersję, bo zawsze robi wrażenie na gościach. Bogaty deser wygląda jak z cukierni i jest idealnym dodatkiem do kawy czy herbaty.

Jak zrobić sernik bez pieczenia z orzechami i skórką pomarańczową?

Na masę biorę serki homogenizowane o smaku waniliowym, które nadają jej gładką konsystencję oraz lekki smak i kolor. Dokładam półtłusty twaróg, by poprawić strukturę i ułatwić utrzymanie bakalii w serniku. Dokładam też żelatynę, żeby całość stężała i dała się kroić.

Najpierw robię jednak ciemny spód z herbatników w czekoladzie z masłem i kakao w proszku. Przed pokruszeniem najlepiej je schodzić w lodówce lub zamrażarce, żeby polewa się nie rozsmarowywała.

Najlepszą formą do tego sernika jest otwierana tortownica o średnicy 20-22 centymetrów. W takiej deser wychodzi wyższy i bardziej dekoracyjny. Masa może jednak wypełnić ją po brzegi. Wtedy podwyższam formę, wykładając ścianki pergaminem do pieczenia. Warto przykryć krążkiem z takiego papieru również dno naczynia.

Przepis: Sernik bez pieczenia z orzechami i skórką pomarańczową

Dekoracyjny sernik pełen bakalii na czekoladowym spodzie z ciasteczek.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
35 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
355 w każdej porcji

Składniki

Na masę:

  • 600 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny w proszku
  • 1/2 cytryny
  • 1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej w syropie
  • 1 szklanka prażonych orzechów ziemnych bez dodatków
  • 1/2 szklanki jasnych rodzynek

Na spód:

  • 350 g herbatników w polewie czekoladowej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 150 g masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie spoduPosmaruj łyżką masła boki i dno tortownicy, a resztę roztop i przestudź. Pokrusz herbatniki, wymieszaj z proszkiem kakao i wlej masło. Połącz składniki, wyłóż masą dno tortownicy i ugnieć. Wstaw formę do lodówki.
  2. Szykowanie bakaliiZalej rodzynki gorącą wodą i odstaw na 10-15 minut, by napęczniały. Wyjmij skórkę z syropu i połącz z orzechami oraz osączonymi rodzynkami, natomiast syrop zachowaj.
  3. Łączenie masy serowejNamocz żelatynę w 1/4 szklanki zimnej wody i odstaw na 5-10 minut, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej, aż roztwór będzie płynny i klarowny. Odstaw do wystygnięcia. Wyciśnij sok z cytryny. Przeciśnij twaróg przez praskę do ziemniaków, po czym utrzyj dokładnie z cukrem i sokiem z cytryny, dokładając serki homogenizowane. Wsyp 2/3 mieszanki bakaliowej i połącz z madą. Przełóż ją do formy i wstaw na 4-5 godzin do lodówki.
  4. Dekorowanie sernikaWymieszaj pozostałe bakalie z odłożonym syropem pomarańczowym. Przed podaniem wyłóż je na wierzch sernika.

Sernik bez pieczenia z bakaliami – wskazówki

Ten deser można przyrządzić z różnymi mieszankami bakaliowymi. W przepisie potrzebna jest porcja równa 2 i 1/2 szklanki, a w jej skład mogą wchodzić między innymi orzechy włoskie, laskowe czy nerkowe, migdały, pokrojone figi albo żurawina. Warto przygotować własną kompozycję. Rezygnując ze skórki pomarańczowej w syropie, można zastąpić ten słodki płyn miodem.

Kluczowym etapem szykowania sernika na zimno jest rozpuszczenie żelatyny. Zwykle kupuję sypką i zalewam ją wyłącznie zimną wodą. Gdy napęcznieje, wstawiam naczynie do gorącej wody. Nigdy jej mocno nie podgrzewam, by nie straciła właściwości żelujących. Gdy już ją rozpuszczę i schłodzę, dodaję do masy serowej stopniowo. Najpierw mieszam z małą porcją, a potem dopiero dokładam do całości, dzięki czemu ma idealną konsystencję.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...