Zamiast jarzynowej na święta robię tę sałatkę. Ten jeden składnik robi całą robotę

Dodano:
Sałatka ziemniaczana Źródło: Shutterstock / Foodgraphy39
Chrupiąca, świeża i idealnie kremowa. To prosty patent na odświeżenie klasycznej sałatki ziemniaczanej.

W moim domu na święta zawsze była sałatka jarzynowa. Trochę z przyzwyczajenia, trochę z obowiązku. Pewnego roku postanowiłem to zmienić i zrobić coś innego, postawiłem na sałatkę ziemniaczaną. Dodanie jednego, sekretnego składnika sprawiło, że stała się hitem. Zaskoczyła mnie ta chrupkość i świeżość, którą wniósł seler naciowy. Teraz nikt już nie pyta o starą jarzynową.

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z selerem naciowym?

Sercem tej sałatki jest seler naciowy. To właśnie on odróżnia ją od setek innych. Jego chrupkość, soczystość i lekko słonawy, ziołowy posmak to genialny kontrast dla miękkich ziemniaków i gęstego majonezu. Dodaje całości niesamowitej świeżości i lekkości, której często brakuje w ciężkich, świątecznych potrawach.

Ważne jest, by ziemniaki ugotować w mundurkach. Dzięki temu nie nasiąkną wodą, będą bardziej zwarte i smaczne. Po ostudzeniu i obraniu łatwiej je pokroić w idealną kostkę. Sos to prostota – dobry majonez i odrobina ostrej musztardy, która podkręci smak. Nic więcej nie trzeba.

Jeśli chcesz, by była bardziej sycąca, dodaj pokrojony w kostkę, chrupiący boczek. Czasem, dla przełamania smaku, dodaję też jedno twarde, kwaśne jabłko, pokrojone w drobną kostkę, które wnosi dodatkową nutę słodyczy i kwasowości.

Przepis: Sałatka ziemniaczana z selerem naciowym

Chrupiąca i orzeźwiająca sałatka, idealna alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
173 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g ziemniaków sałatkowych
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • świeże zioła (pietruszka lub koperek)
  • 1 łyżeczka kaparów
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. GotowanieZiemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Odcedź je i jeszcze gorące obierz, a następnie pokrój w grubą kostkę.
  2. Przygotowanie dodatków i sosuSelera naciowego i czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę. W małym słoiczku połącz musztardę, ocet, oliwę, miód i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem, zakręć i energicznie wstrząśnij.
  3. Łączenie składnikówW dużej misce połącz ciepłe ziemniaki, selera i cebulę. Dodaj kapary i posiekane zioła. Zalej wszystko sosem i delikatnie wymieszaj. Odstaw na co najmniej 30 minut.

Z czym podać taką sałatkę?

Ta sałatka ziemniaczana to idealny dodatek do świątecznych mięs i wędlin. Jej kwaśny smak świetnie równoważy bogatsze potrawy.

  • Pieczone mięsa – schab ze śliwką, karkówka czy rolowany boczek. Jej kwaśna nuta idealnie pasuje do bogatego smaku pieczeni. Chrupkość selera to dodatkowy atut, który przełamuje monotonię.
  • Domowe wędliny i pasztety – to klasyk świątecznej zimnej płyty. Lekka, ale sycąca sałatka jest idealnym uzupełnieniem dla deski wędlin.
  • Smażona ryba – kwaśny, octowy sos w sałatce działa na rybę podobnie jak skropienie jej cytryną. To połączenie, które świetnie sprawdza się nie tylko w święta, ale przez cały rok.
  • Śledzie w oleju – kwaśny, wyrazisty smak sałatki świetnie przełamuje tłustość śledzia, tworząc idealnie zbalansowaną kompozycję. To duet, który na polskim, świątecznym stole zawsze się sprawdza.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...