Tylko trzy składniki. Te maślane ciasteczka z przepisu mojej mamy z każdym dniem są lepsze

Dodano:
Ciastka maślane Źródło: Shutterstock / photosimysia
To najprostszy i najlepszy przepis, jaki znam. Bez proszku do pieczenia, bez wymyślnych dodatków. Tylko masło, mąka i cukier.

Pamiętam z dzieciństwa, jak mama piekła te ciastka w grudniu i chowała je w metalowej puszce. Mówiła, że muszą „skruszeć”. Zawsze podkradałem je przed świętami. Zaskoczyło mnie, że z każdym dniem były coraz smaczniejsze. Teraz sam robię je z tego samego, prostego przepisu.

Jak zrobić idealne ciasteczka maślane?

Kluczem do idealnej kruchości jest zimne masło i szybkie zagniatanie. Ciasto nie może się ogrzać. Dlatego wszystkie składniki siekam nożem, a potem krótko zagniatam dłońmi, tylko do połączenia. Długie wyrabianie sprawia, że ciasto po upieczeniu jest twarde, a nie kruche.

Ważne jest, by ciasto dobrze schłodzić. Zawsze wkładam je do lodówki na co najmniej godzinę. Dzięki temu łatwo się je wałkuje, a ciasteczka nie rozpływają się podczas pieczenia. I najważniejsze, cierpliwość po upieczeniu. Zamknięte w szczelnej, metalowej puszce, z każdym dniem stają się bardziej kruche i maślane.

Zamiast zwykłego cukru możesz użyć cukru pudru, ciastka będą jeszcze delikatniejsze. Czasem, dla aromatu, dodaję do ciasta startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Choć nawet bez tego, w swojej prostocie, są idealne.

Przepis: Klasyczne ciasteczka maślane

Idealnie kruche ciasteczka, które rozpływają się w ustach.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
12 min.
Liczba porcji
40
Liczba kalorii
93 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaNa stolnicę przesiej mąkę, dodaj cukier. Na wierzch połóż pokrojone w kostkę zimne masło i posiekaj wszystko nożem, aż powstaną grudki. Dodaj żółtko i zagnieć szybko gładkie ciasto.
  2. Chłodzenie i wykrawanieCiasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm i foremkami wykrawaj ciasteczka.
  3. PieczenieCiasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 10-12 minut, do lekkiego zarumienienia brzegów.

Jak urozmaicić takie ciasteczka?

Ta prosta, maślana baza to idealny punkt wyjścia do eksperymentów. Kilka prostych dodatków może całkowicie odmienić smak tych klasycznych ciasteczek.

  • Dodaj przyprawy korzenne – do mąki dodaj łyżeczkę cynamonu, pół łyżeczki imbiru i szczyptę goździków. Ciasteczka zyskają wspaniały, piernikowy aromat, idealny na święta, nie tracąc przy tym swojej maślanej kruchości.
  • Zrób „okienka” z dżemem – w połowie ciasteczek, przed pieczeniem, wytnij w środku małe serduszko lub gwiazdkę. Po upieczeniu posmaruj całe ciastka kwaśnym dżemem (np. porzeczkowym) i złóż je razem. Dżem będzie pięknie prześwitywał przez otwór.
  • Dodaj kakao – zastąp 30 g mąki gorzkim kakao. Otrzymasz pyszne, kruche ciasteczka kakaowe. Ich lekko wytrawny smak genialnie komponuje się z lukrem lub polewą z białej czekolady.
  • Udekoruj polewą i orzechami – po ostudzeniu, zanurz połówkę każdego ciastka w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie, a następnie posyp grubo posiekanymi orzechami włoskimi, pistacjami lub płatkami migdałów.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...