Smażone uszka z grzybami to hit Wigilii. Każdy się dziwi, a potem prosi o przepis
Kiedy częstuję kogoś smażonymi uszkami, pierwsza reakcja to zdziwienie. U mnie w domu są, odkąd pamiętam: smażone uszka z grzybami robiła moja babcia. Są hitem Wigilii i to właśnie na to jedno danie czekamy cały rok. Takich uszek nie wrzuca się do barszczu, a zajada niczym krokiety czy paszteciki, a barszczem jedynie popija. Przepis jest prosty.
Jak zrobić smażone uszka z grzybami?
Właściwie to mogę dać jedną radę: zrób uszka jak zawsze, ale zamiast je gotować, wrzuć na głęboki tłuszcz i usmaż na złoto. Takie uszka powinny być też dużo większe niż te malutkie, tradycyjne: ja je robię z kwadratów ciasta o boku nawet 6-7 cm. Wtedy można w nich upchnąć dużo farszu, samo ciasto wychodzi idealnie chrupiące i łatwo się je zajada, jako przekąskę do ręki.
Ja poniżej podaję mój sprawdzony przepis i na ciasto, i na farsz. To pyszny farsz z leśnych grzybów, bardzo aromatyczny, a zarazem łatwy do przygotowania.
Przepis: Smażone uszka z grzybami
Chrupiące uszka wigilijne.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 899 w każdej porcji
Składniki
na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
na farsz:
- 150 g suszonych grzybów
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
do smażenia:
- 1l oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Szykowanie farszu do uszekGrzyby namocz wcześniej. Namoczone ugotuj je potem do miękkości (ok. 45 minut). Ugotowane odsącz i przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę drobniutko posiekaj i przesmaż na oleju i maśle, aż się zeszkli. Dodaj zmielone grzyby, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i smaż wszystko razem krótką chwilę. Odstaw farsz do całkowitego ostudzenia.
- Robienie ciasta na uszkaPrzesiej mąkę, dodaj olej, sól, wlej gorącą wodę i wyrób ciasto (można robotem z hakiem do wyrabiania lub ręcznie). Ciasto zawiń w folię i odstaw na ok. 30 minut.
- Lepienie i smażenie uszekCiasto rozwałkuj i wykrawaj kwadraty. Na każdy kładź porcję farszu i lep uszka. Uszka smaż partiami na patelni lub w rondlu na głębokim oleju. Smaż z obu stron na złoto. Po usmażeniu kładź uszka na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jak podawać smażone uszka z grzybami?
Takie smażone uszka można serwować dokładnie tak jak krokiety czy paszteciki: w towarzystwie czystego barszczy, ale też barszczu grzybowego czy bulionu grzybowego (można te zupy zrobić z wody po gotowaniu grzybów na farsz).
Uszka można przygotować nieco wcześniej, jednak najlepiej smakują podane na ciepło: aby je podgrzać, wystarczy włożyć je na chwilę do gorącego piekarnika lub wrzucić na patelnię (byle nie podgrzewać ich za długo, szczególnie w piekarniku, bo ciasto stanie się suche i twarde). Uszka są dobre także w wersji na zimno: mogą być po prostu pyszną, świąteczną przekąską. Jeśli robisz uszka wcześniej, ważne, aby były przykryte (można je włożyć do woreczka lub pojemnika z pokrywką), bo inaczej wyschną. Po podgrzaniu na nowo nabiorą chrupkości.
Takie uszka można również zamrozić. Po rozmrożeniu najlepiej odgrzać je w piekarniku. Smakuję wtedy jak świeżo usmażone.