Nacinam polędwiczki, wypełniam prostym miksem i do piekarnika. Co za wygląd, co za smak!

Dodano:
Faszerowane polędwiczki wieprzowe Źródło: Shutterstock / hlphoto
Polędwiczka wieprzowa to mięso, po które często sięgam, szykując weekendowy czy świąteczny obiad. Lubię ją dlatego, że jest prosta w przygotowaniu i doskonale smakuje. A można ją przyrządzić na wiele sposobów.

Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięso, które odpowiednio przyrządzone potrafi smakować doskonale. Nie lubi długiej obróbki termicznej i co więcej, zbyt długie pieczenie czy smażenie może jej zaszkodzić. Wtedy mięso zamiast soczyste i kruche, wyjdzie twarde i suche. Dziś zapraszam was na elegancką polędwiczkę faszerowaną, którą planuję przygotować w te Święta.

Jak faszerować polędwiczkę wieprzową?

By przygotować faszerowaną polędwiczkę wieprzową, trzeba ją odpowiednio ponacinać. Można to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy polega na nacięciu mięsa niemal przez całą długość na głębokość ok. 2 cm, uważając, żeby nie rozciąć polędwiczki na końcach. Ten sposób będzie idealny do farszu składającego się z rozdrobnionych składników. Jeśli zaś ponacinacie polędwiczkę w poprzek, np. co 2-3 cm, nacięcia można będzie wypełnić plasterkami warzyw czy mozzarelli.

Jak przyrządzić elegancką polędwiczkę faszerowaną?

Polędwiczka wieprzowa doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. O tej porze roku stawiam na orzechy, suszone owoce i dynię. To właśnie z nich przyrządzę farsz do nadziania mięsa.

Dynię trzeba tylko oczyścić i pokroić w niedużą kostkę, a potem podsmażyć z cebulą i czosnkiem. Na końcu wymieszać z posiekanymi orzechami włoskimi, suszoną żurawiną i przyprawami. Przestudzonym farszem napełnia się nacięcie, spina wykałaczkami i sznuruje. Po obsmażeniu polędwiczkę należy ułożyć w naczyniu do zapiekania, przykryć i piec ok. 20 minut.

Przepis: Faszerowana polędwiczka wieprzowa

Polędwiczka wieprzowa pieczona z orzechowym farszem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe po ok. 500 g każda
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Na farsz:

  • 250 g miąższu dyni (np. hokkaido lub piżmowa)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 2 plastry szynki gotowanej
  • tymianek
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 50 g startego żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPolędwiczki opłucz, osusz, oczyść z błon. Natnij wzdłuż, nie przecinając do końca. Delikatnie rozłóż mięso, natrzyj czosnkiem, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na 20 minut.
  2. Przygotowanie farszuDynię oczyść, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło, zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj posiekany czosnek i dynię, duś 5–7 minut, aż zmięknie. Dodaj posiekane orzechy i żurawinę, dopraw tymiankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Farsz przestudź, wymieszaj z posiekaną szynką i startym serem.
  3. Nadziewanie i pieczeniePrzygotowanym farszem napełnij nacięcia w polędwiczkach. Mięso zepnij wykałaczkami, zasznuruj. Zrumień na patelni z olejem, przełóż do naczynia do zapiekania. Przykryj, piecz ok. 20 minut w 180 st. C.

Jak podać pieczoną polędwiczkę?

Pieczona polędwiczka to eleganckie mięso, które wymaga odpowiedniej oprawy. Doskonale będzie wyglądać i smakować podane z pieczonymi ziemniakami albo ziemniaczanym czy selerowym purée. Do tego obiadu warto podać gotowane warzywa, np. różyczki brokułu, małe marchewki. Doskonale będzie też pasować sałata z dodatkami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...