Nacinam polędwiczki, wypełniam prostym miksem i do piekarnika. Co za wygląd, co za smak!
Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięso, które odpowiednio przyrządzone potrafi smakować doskonale. Nie lubi długiej obróbki termicznej i co więcej, zbyt długie pieczenie czy smażenie może jej zaszkodzić. Wtedy mięso zamiast soczyste i kruche, wyjdzie twarde i suche. Dziś zapraszam was na elegancką polędwiczkę faszerowaną, którą planuję przygotować w te Święta.
Jak faszerować polędwiczkę wieprzową?
By przygotować faszerowaną polędwiczkę wieprzową, trzeba ją odpowiednio ponacinać. Można to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy polega na nacięciu mięsa niemal przez całą długość na głębokość ok. 2 cm, uważając, żeby nie rozciąć polędwiczki na końcach. Ten sposób będzie idealny do farszu składającego się z rozdrobnionych składników. Jeśli zaś ponacinacie polędwiczkę w poprzek, np. co 2-3 cm, nacięcia można będzie wypełnić plasterkami warzyw czy mozzarelli.
Jak przyrządzić elegancką polędwiczkę faszerowaną?
Polędwiczka wieprzowa doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. O tej porze roku stawiam na orzechy, suszone owoce i dynię. To właśnie z nich przyrządzę farsz do nadziania mięsa.
Dynię trzeba tylko oczyścić i pokroić w niedużą kostkę, a potem podsmażyć z cebulą i czosnkiem. Na końcu wymieszać z posiekanymi orzechami włoskimi, suszoną żurawiną i przyprawami. Przestudzonym farszem napełnia się nacięcie, spina wykałaczkami i sznuruje. Po obsmażeniu polędwiczkę należy ułożyć w naczyniu do zapiekania, przykryć i piec ok. 20 minut.
Przepis: Faszerowana polędwiczka wieprzowa
Polędwiczka wieprzowa pieczona z orzechowym farszem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 420 w każdej porcji
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe po ok. 500 g każda
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
Na farsz:
- 250 g miąższu dyni (np. hokkaido lub piżmowa)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g suszonej żurawiny
- 2 plastry szynki gotowanej
- tymianek
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 50 g startego żółtego sera
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPolędwiczki opłucz, osusz, oczyść z błon. Natnij wzdłuż, nie przecinając do końca. Delikatnie rozłóż mięso, natrzyj czosnkiem, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na 20 minut.
- Przygotowanie farszuDynię oczyść, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło, zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj posiekany czosnek i dynię, duś 5–7 minut, aż zmięknie. Dodaj posiekane orzechy i żurawinę, dopraw tymiankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Farsz przestudź, wymieszaj z posiekaną szynką i startym serem.
- Nadziewanie i pieczeniePrzygotowanym farszem napełnij nacięcia w polędwiczkach. Mięso zepnij wykałaczkami, zasznuruj. Zrumień na patelni z olejem, przełóż do naczynia do zapiekania. Przykryj, piecz ok. 20 minut w 180 st. C.
Jak podać pieczoną polędwiczkę?
Pieczona polędwiczka to eleganckie mięso, które wymaga odpowiedniej oprawy. Doskonale będzie wyglądać i smakować podane z pieczonymi ziemniakami albo ziemniaczanym czy selerowym purée. Do tego obiadu warto podać gotowane warzywa, np. różyczki brokułu, małe marchewki. Doskonale będzie też pasować sałata z dodatkami.