Nacinam karkówkę i wciskam dwa składniki. Prosty sposób na efektowną, świąteczną pieczeń

Dodano:
Nadziewanie karkówki Źródło: Shutterstock / BestPhotoPlus
Planujecie upiec na Święta mięso? To może sięgniecie po karkówkę? Spójrzcie, jak łatwo ją przyrządzić i nadać jej wyjątkowy charakter. Tak naprawdę wystarczy sięgnąć po dwa składniki.

Na świąteczny stół często szykujemy domowe, pieczone mięsa. Jakie? Najlepiej smaczne i apetyczne. Dobrze, by pieczeń była wyjątkowa i miała świąteczny charakter. I właśnie taką wersję karkówki chciałabym wam dzisiaj polecić. Jest prosta do przygotowania, więc naprawdę warto się skusić.

Jak przygotować karkówkę do pieczenia?

Do pieczenia najlepiej wybrać zwartą i kształtną karkówkę. Lepiej, żeby nie miała zbyt grubych przerostów tłuszczowych, tylko delikatne, marmurkowe. Mięso należy opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, a potem naciąć w poprzek w kilku miejscach. Potem trzeba ją przyprawić. Ja do mięsa nadziewanego owocami wybieram marynatę z czosnku, musztardy, majeranku, papryki słodkiej i wędzonej oraz tradycyjnie soli, pieprzu i oleju. Mieszam składniki i nacieram nimi mięso, również w nacięciach. Potem odstawiam je na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na dobę do lodówki. Dzięki marynowaniu mięso zyska nie tylko pełniejszy smak, ale też nieco skruszeje.

Jak zrobić faszerowaną karkówkę?

Tę pyszną karkówkę na Święta szykuję w prosty sposób. Cała tajemnica tkwi w dekoracyjnych nacięciach i napełnieniu ich składnikami, które kojarzą się z zimową porą, a więc suszonymi owocami i orzechami. Jeśli chodzi o owoce, to wybieram zwykle suszone śliwki, które mają wyraźny smak, doskonale harmonizujący z tym mięsem. Sięgam po śliwki kalifornijskie, które są miękkie i nie wymagają namaczania, choć można krótko namoczyć je np. w koniaku. Łączę je z orzechami włoskimi, które po upieczeniu wprowadzają do mięsa przyjemną chrupkość.

Mięso po nadzianiu obwiązuję kuchenną nicią lub bawełnianym sznurkiem i wkładam do gorącego piekarnika. Najpierw jest nastawiony na 220 st. C i w tej temperaturze mięso spędza ok. 15 minut. Gdy powierzchnia karkówki lekko się zetnie, wtedy obniżam temperaturę do 180 st. C i piekę w niej mięso stosownie do jego wielkości.

Przepis: Faszerowana karkówka

Świąteczna karkówka nadziewana suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
1 godz. 45 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
60 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 1-2 łyżki oleju
  • majeranek
  • papryka słodka i wędzona
  • sól, pieprz
  • 150 g orzechów włoskich
  • ok. 200 g suszonych śliwek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaKarkówkę opłucz, osusz, natnij w poprzek w kilku miejscach na głębokość 4-5 cm. Z przeciśniętego przez praskę czosnku, musztardy, oleju i przypraw przygotuj marynatę. Natrzyj nią mięso, również w nacięciach. Umieść w naczyniu, przykryj, wstaw na co najmniej 3 godziny do lodówki.
  2. NadziewanieŚliwki suszone opłucz w ciepłej wodzie, odsącz, osusz. Orzechy przebierz, możesz lekko rozdrobnić. W każde nacięcie w mięsie włóż trochę śliwek i orzechów. Mięso obwiąż bawełnianym sznurkiem, by ładnie trzymało formę w czasie pieczenia.
  3. PieczeniePiekarnik rozgrzej do 210-220 st. C i wstaw do niego mięso na ok. 15 minut, by na jego powierzchni powstała „skórka”. Potem obniż temperaturę do 180 st. C i piecz mięso jeszcze ok. 1,5 godziny.

Wskazówka: Tak przygotowaną karkówkę zwykle studzę i podaję na półmisku zimnych mięs. Można też jednak podać ją na ciepło, jako danie obiadowe.

Inny pomysł na farsz do karkówki

Jeśli wolicie bardziej jednolite farsze, suszone śliwki i orzechy włoskie możecie pokroić na mniejsze kawałki. Możecie też do nich dodać pokrojone, suszone morele i żurawinę.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...